Проучване за търсенето на EV в мрежата показва, че не всички мечтаят за Tesla

Tesla, Kia и Hyundai събират най-голям интерес, но Lexus RZ е най-търсеният електромобил от 47 нации

Пламен Георгиев,
KIA EV6

, KIA

KIA EV6

С тане ли въпрос за продажби, то Tesla вече доминира в доста класации по света, особено в Европа, където Model Y е най-продаваният модел въобще.

Но ново проучване, насочено към активността на хората в интернет търсачките, показва някои изненадващи различия в предпочитанията на потребителите в различните държави. То е направено от Gridserve, насочено е към търсенето в мрежата на електрически модели и марки, като са събрани данни за 317 различни автомобила от над 200 държави.

Макар търсенето в Google да не означава задължителна продажба, това проучване все пак дава някаква представа за предпочитанията на клиентите.

Когато говорим за най-много търсения в Google през 2022 г., то лидер е Tesla Model 3 с 19 989 872. Второто място е за Kia EV6 (15,8 м), почти 2 милиона повече от Model Y (13,9 м). Четвъртото място отново е за корейски модел, този път за братовчеда Hyundai Ioniq 5 (12,7 m).

Десетката допълват Tesla Model S (11,4 млн.), Porsche Taycan (10,5 млн.), Tesla Model X (9,5 млн.), Polestar 2 (8,2 млн.), Lexus RZ (7,2 млн.) и BMW i4 (7 млн.).

По-интересно става, когато се задълбае в данните, тъй като, макар и Lexus RZ да е на девета позиция в тази класация със 7,2 млн., това е най-търсеният електромобил в Google в 47 държави.

Често търсенето е много високо за модели, които имат връзка с конкретна държава, произвеждат се в нея. Такъв е примерът с индийската Tata Nexon, която събира над 2 млн. в Индия. Хърватската Rimac Nevera е най-търсена в няколко от Балканските държави.

Друг извод е, че някои държави въобще не се интересуват от електромобилите: най-търсеният EV в Иран, BMW iX, събира цели 10 клика. И макар страната да ограничава достъпа на Google до определени сайтове, няма логика Иран да гледа на електромобилите като някаква опасност от Запада, но тук ситуацията не е ясна.

Ситуацията в Китай е доста различна, тъй като Google не е най-популярната търсачка в Поднебесната империя. Все пак тук най-търсеният ЕV е Tesla Model 3, макар моделите на Илон Мъск да бяха изпреварени по продажби от BYD през 2022 г.

Проучването е успяло да анализира и любовта на янките към е-колите по щати. В Монтана и Уайоминг най-търсен е бил Rivan R1T, в Мичиган - Cadillac Lyriq, Колорадо, Вашингтон и Юта - Kia EV6, а Мейн, Орегон и Върмонт са търсили най-много информация за Ioniq 5. Останалите 41 щати са били концентрирани изцяло върху Tesla Model 3.

Още по-интересно е, че Model 3 е бил най-търсен в Германия, това определено е смущаваш факт за германските производители. Интересното е, че Model Y е този, който се произвежда в Германия. Model 3 е бил предпочитан в търсачките още във Франция, Великобритания, Италия и Испания.

търсене на електромобили Kia EV6 GT търсачка Google електромобили