Автобиографията на Мъск: пиянство и плюнка в лицето в Москва, депресия и биполярно разстройство след Амбър Хърд

Това са само малка част от любопитните момента от живота на милиардера, разкрити в автобиографията му, излязла на пазара на 12 септември

Пламен Георгиев,
Илон Мъск

Getty

Н а 12 септември излезе биографичната книга „Илон Мъск“, разказваща за живота на основателя на SpaceX и Tesla. Неин автор е Уолтър Айзъксън, който преди това написа известната автобиография на Стив Джобс. Много от извадените от него факти не бяха известни на никого, освен на най-близките до милиардера.

Книгата започва с подробен разказ за ранните години на Илон Мъск, които той изкарва в Южна Африка. Разказва се и за бизнеса на бащата на Мъск, който е с… изумруди. Недоброжелатели често изтъкват този факт като контрапункт на твърдението на Мъск, че в живота си е постигнал всичко сам.

Айзъксън уточнява, че през 80-те баща му наистина има изумруден бизнес в ЮАР. Добива ги в три замбийски мини. Той лично ги пренася през граница до търговци, като по негови признания, всичко това не винаги е било напълно легално.

Всичко приключва, когато съветски учени разработват технология за производство на изкуствени изумруди.

Друга история отново свързва Мъск с Русия, по-конкретно с негово пътуване до Москва. През 2002 г. Мъск за първи път се замисля за полет до Марс. По това време все още я няма SpaceX, затова той отива в Русия, за да купи ракети. Придружен е от американския инженер Джим Кантрел, който преди това е участвал в разработването на МКС и военни спътници.

Посещението започва зле от самото начало. Първата спирка на Мъск е Париж, където той посещава парти и при пристигането си в Москва е с махмурлук. По време на обяда, разказва милиардерът, са сервирани почти равни количества храна и водка. След няколко тоста бъдещият милиардер пада и главата му се удря с трясък в масата.

До вечерта Мъск изтрезнява и отива в друга среща. Там, както обикновено, започна да говори за междупланетни пътувания и колонизация на други планети. Кантрел твърди, че изцепките на Мъск явно са разгневили техния събеседник.

Тези ракети не са направени, за да могат някои капиталисти да летят с тях до Марс на глупавите си мисии!”, възкликна той и пита: "Кой е вашият главен инженер?" Мъск казва, че това е той. След това руският представител го наплюва.

Мъск не успява да се сдобие със съветски ракети и осъзна, че ще трябва сам да ги разработи. Същата година той основава SpaceX, а Кантрел става неин вицепрезидент.

Бил Гейтс нарича възгледите на Мъск "доста диви"

Въпреки че са изминали повече от 20 години от този инцидент, Мъск все още е обсебен от колонизацията на Марс. Когато се опитва да преобрази основателя на Microsoft Бил Гейтс, той не го наплюва, но и отказва да го подкрепи.

Оставих го да говори за мислите си за Марс и те бяха доста диви. Той има луда идея, че може би ще има ядрена война на Земята и ще има хора на Марс, които ще отлетят обратно и ще бъдат живи, след като всички се избием тук.“. Това са думи на Бил Гейтс от книгата на Уолтър Айзъксън „Илон Мъск".

Гейтс смята, че има много по-належащи проблеми и съветва Мъск да дари милиардите си за изкореняването на СПИН и малария, подпомагане на бежанци и подобни каузи. В отговор Мъск му казва, че подобна благотворителност е пълна глупост и е по-добре да харчите парите си за Tesla - това е много по-полезно за човечеството.

 Илон Мъск по време на Хелоуин партито на Хейди Клум през 2022 г.

Getty

Илон Мъск по време на Хелоуин партито на Хейди Клум през 2022 г.

Мъск се бори за Windows и губи

В младостта си Мъск смята Гейтс за свой идол и дори настоява сървърите на платежната система PayPal да използват операционна система Microsoft.

Другият основател на PayPal, Макс Левчин, е категорично против - той смята, че Windows е твърде ненадежден, и предлага да се инсталира Solaris или друга версия на Unix.

За да разрешат спора, те решават да играят канадска борба. Въпреки че Мъск е много по-голям от Левчин, той губи този дуел - според него поради липса на сън.

Трудно е да не се направят паралели тук с неотдавнашните опити на Мъск да разреши спора си с Марк Зукърбърг на ринга.

Илон Мъск е тежко обиден на Бил Гейтс

През 2022 г. Мъск открива, че бившият му идол е заложил, че цената на акциите на Tesla ще падне. Това му се струва ужасно лицемерно. Мъск смята, че Гейтс е загрижен за околната среда само на думи, а след това е "играл на къса позиция" с акциите на компанията, която според Мъск е направила толкова много за спиране на климатичните промени.

Самият Гейтс не вижда нищо особено в това: той разсъждава, че цената на акциите на Tesla не отразяват реалното търсене на електрически автомобили и се надява, че разбирането на това ще му донесе пари.

Изчисленията се оказват неверни и Гейтс загуби $1,5 милиарда. Въпреки това Мъск не се успокоява и оттогава търси всяка възможност да обиди Гейтс: например той публикува обидна снимка в Twitter, на която е изобразен с огромен висящ корем.

Мъск се скарал с Граймс заради телефонна игра

Докачливостта на Мъск е добре известна на неговите близки и приятели. Певицата Граймс, с която Мъск беше заедно, и която наскоро му роди поредното дете, казва на Айзъксън, че причината за най-големия скандал в цялата им връзка е мобилната игра The Battle of Polytopia.

Мъск е обсебен от Polytopia през 2021 г. Той прекарва няколко часа всеки ден в игра и по време на едно пътуване до завода на Tesla в Берлин отказа да започне среща, докато не свърши играта.

Мъск убеждава Граймс също да изтегли играта. „Той няма никакви хобита, единственият начин да се отпусне е чрез видео игри“, казва тя. „И той ги приема толкова сериозно, че може да стигне далеч.“

Един ден Граймс неочаквано го напада с огнена топка, въпреки че преди това се разбират да играят заедно срещу други племена. „Това беше най-голямата ни битка“, спомня си тя. „Той го смяташе за подло предателство.“

Граймс настоява, че това е просто игра и нищо особено не се е случило. „Не, случи се!“, отговаря той и не й проговаря до вечерта.

В един момент идва и краят на Polytopia. „Трябваше да спра да играя, защото това съсипваше брака ми“, обяснява братът на Мъск на Айзъксън. В крайна сметка самият Мъск прави същото: той осъзнава, че трябва да се направи нещо, когато започна да сънува играта. Но това не продължава дълго: няколко месеца по-късно той отново пуска играта.

Принципите на живота и бизнеса на Илон Мъск

Мъск твърди, че е научил много от Polytopia и дори е формулирал няколко правила, базирани на играта, които според него могат да са ръководни в живота и бизнеса. Ето някои от тях: „емпатията не е добродетел“, „живейте така, сякаш играете“, „не се страхувайте да загубите“, „бъдете проактивни“, „оптимизирайте всеки ход“, „удвоете усилията си“, „не се забърквайте във всяка битка.“

Особено интересен е урокът, който той научава от играта за опасностите от емпатията. Прекомерното съчувствие към другите хора му се струва като загуба на време много преди да започне с Polytopia.

Мнозина около него подозират, че това показва лека форма на аутизъм - синдром на Аспергер.

Той никога не е бил диагностициран като дете. Но самият той казва, че има синдром на Аспергер и съм сигурна, че е прав“, казва майката на Мъск пред Айзъксън.

Първата му съпруга Джъстин Уилсън също споменава синдрома на Аспергер, когато говори за бившия си съпруг. По думите й, като много пациенти с тази диагноза, той имал трудности в общуването с хората.

Тя дава пример, че Мъск не разбира какво означава емпатия и се опитва да го обясни от позицията на логиката и рационализма.

Силната воля и емоционалната необвързаност, които го правят труден в семейните отношения, може да са допринесли за успеха му в бизнеса“, цитира думите й Айзъксън.

Илон Мъск лесно се разсмива

След като купува социалната мрежа Twitter през 2022 г., Мъск и екипът му проучват алгоритмите, които генерират списъка с популярни теми. Оказва се, че има черен списък с думи, които никога не попадат в трендовете. Един от тях поразява Мъск. „Когато стигнахме до думата turdburger, Мъск се засмя толкова силно, че падна на пода и започна да се задушава,” цитат от книгата на Уолтър Айзъксън.

Връзката с Амбър Хърд и тежките последствия за Илон Мъск от нея

Милиардерът мечтае да се срещне с актрисата Амбър Хърд от 2012 г. За да я види, той се съгласява да стане консултант на филма „Мачете убива“, в който тя играе. Те така и не се срещат по това време, но година по-късно Хърд се свърза с него и го моли да й покаже SpaceX.

През 2012 г. Хърд започва да се среща с Джони Деп и се омъжва за него три години по-късно. Смята се, че аферата й с Мъск продължава пет години по-късно, когато тя вече е разведена.

През април 2017 г. милиардерът я посещава на снимачната площадка на "Аквамен". „Той каза, че тя му напомня за Мърси, любимия му герой от Overwatch“, пише Айзъксън. „В крайна сметка тя прекара два месеца в проектиране и поръчка на костюм на ангел за ролева игра с него.“

След излизането на книгата Илон Мъск потвърди този факт в социалната мрежа X, като публикува снимка на Хърд в костюм на ангел.

Раздялата с Хърд е повратна точка в живота на Мъск

Хърд събужда истинска омраза в познати и роднини на Мъск. Най-близкият помощник на милиардера Сам Телър я сравнява с Жокера от комиксите за Батман. „Единствената й цел и намерение беше хаос“, казва той на Айзъксън.

Бившият съпруг на Хърд Джони Деп смята, че тя е започнала да му изневерява с Мъск само месец след сватбата - тоест още през март 2015 г. През 2017 г. Хърд и Мъск се разделят и това е предшествано от сериозен скандал. След това милиардерът изпада в дълбока депресия. Цял ден лежи на пода в офиса и не прави нищо.

Президентът на Tesla Джон Макнийл веднъж трябва да легне в конферентна зала до Мъск, за да обсъдят дизайна на нов уебсайт.

Абсолютната пасивност е последвана от периоди на маниакална активност. Кръгът около Мъск започна да забелязва, че след раздялата с Хърд той се е променил забележимо - прави безразсъдни изявления, участва в публични скандали и дори използва наркотици в ефир. Колкото повече Мъск говори и публикува мемета, толкова по-малко уважение печели.

Макнийл подозира, че става въпрос за биполярно разстройство и го убеждава да отиде на психиатър - това е необходимо най-малкото, за да спаси бизнеса. На думите Мъск кимва и се съгласява, но в крайна сметка не направи нищо.

автобиография Илон Мъск