Stellantis обвини Италия, че излага на риск Fiat

Концернът призова за повече помощ от страна на институциите

Мартин Дешев,
FIAT 500e

FIAT

И зпълнителният директор на Stellantis Карлос Таварес отправи остри критики към правителството на Италия заради политиката на страната за електрическите автомобили. Той призова институциите да се задействат и да положат повече усилия да популяризират електричките в страната, съобщава Elektrek.

Автопаркът в Италия е от най-старите, като изостава много спрямо другите страни по навлизане на електрически коли. Там едва 3,9% от автомобилите са такива. Властите са обявили инвестиция от на 1 млрд. евро, която да популяризира електричките сред хората, но тя все още дори не е преминала процеса по одобрение.

„Италия харчи много по-малко пари, отколкото която и да е друга голяма европейска страна, за да подкрепя електрическите автомобили… Последиците от това са, че губим продукти, които бихме могли да произвеждаме в Италия. Вече похабихме 9 месеца допълнително производство в Мирафиори“, казва Таварес.

Той казва, че „Stellantis от 9 месеца моли италианското правителство да подкрепи продажбите на електрически автомобили“. Това обаче не се случва и няма подкрепа дори за местното производство в лицето на модела Fiat 500e. Поради слабото търсене заводът в Мирафиори дори предприе временни засега съкращения.

Компанията е ядосана и от исканията, които е получила от правителството да увеличи годишното производство в страната до 1 млн. автомобила. За целта Stellantis иска подкрепа чрез намаляване на разходите за енергия и субсидии за купувачите на електрически автомобили. И двете липсват.

За сравнение, от 2016 г. до края на програмата за субсидиране през декември 2023 г. Германия е похарчила 9,5 млрд. евро за стимули. В резултат в страната има около 2,1 млн. електрически автомобила.

Stellantis FIAT 500e електромобили електрически автомобил автомобили коли