Според шефа на Stellantis агресивното ускорение на електричките е в полза на безопасността

То спомага за по-бързи и безопасни изпреварвания

Мартин Дешев,
Карлос Тавареш

, Stellantis

Карлос Тавареш

Е дно от неоспоримите предимства на електрическите автомобили е тяхната способност да ускоряват много бързо спрямо колите с ДВГ. Спринтовете до 100 км/ч за по-малко от 4-5 секунди са нещо нормално за тези коли.

Наскоро Stellantis представи своята нова архитектура за електромобили, която се казва STLA Large. В топ конфигурацията си тя може да осигурява ускорение до 100км/ч от място за 2 секунди.

Това провокира и въпроси дали подобно ускорение е разумно да бъде достъпно в масови автомобили. Разбира се, не всички модели със STLA Large ще имат тази възможност, но намекът е ясен, че повечето от тях ще предлагат доста агресивно ускорение.

Според шефа на Stellantis Карлос Тавареш, подобни способности за нещо хубаво. „Живея в стара ферма в Португалия и често карам по малките пътища там. Мощното ускорение е първо въпрос на безопасност. Когато изпреварваш в безопасни условия, можеш да смениш лентата бързо и да изпревариш камион. Не всичко е само за максималната скорост. Важно е и да имаш мощността на ускориш и да изпревариш в безопасни условия и сме много щастливи, че електрическите автомобили дават тази възможност“, казва Тавареш, цитиран от Top Gear.

Той допълва, че ускорението е фактор, който носи удоволствие на клиентите. „Няма нищо по-трудно от това да започнеш да изпреварваш камион и да трябва да натиснеш спирачките, защото осъзнаваш, че ускорението на автомобила ти не е достатъчно добро за безопасно изпреварване. Затова скачаш на спирачките и се връщаш зад камиона. Затова за нас ускорението е част от безопасността. Колкото повече ускорение имаш, толкова по-безопасно можеш да изпревариш и всички знаем, че от тази гледна точка електрическите автомобили са страхотни“, допълва Тавареш.

Разбира се, остава отговорност на шофьорите да подбират правилните моменти кога да се възползват от това ускорение. Както и да не прекаляват с него, тъй като колкото и системи за сигурност да имат автомобилите, в крайна сметка законите на физиката не са непреодолими.

коли автомобили електрически автомобил електромобили Stellantis