Lightyear 2 - 800 км пробег, около 40 000 евро начална цена

Това е вторият електромобил със соларни панели на нидерладската компания

,
Lightyear 2

, Lightyear

Lightyear 2

Н идерландската компания Lightyear показа изображения и съобщи информация за втория си електромобил със соларни панели.

Наречен е Lightyear 2, след като нашумелият и лансиран в началото на миналата година първи неин модел 0 се произвежда от декември 2022 г. Той бе представен като първият в света сериен автомобил със слънчева енергия.

В последните дни на м.г. за него имаше над 150 резервации, независимо от цената - 250 000 евро.

Нека сега започнем оттам, че тук тя е значително по-поносима - тръгва от 40 000 евро. Тя е ориентировъчна за старта на производството в края на 2025 г. и е добре, че в “ниската земя” правят това уточнение, тъй като до неотдавна се говореше за 30 000 евро. Сигурно е от инфлацията този скок.

А списъкът с резервациите вече е отворен и бъдете сигурни, че скоро ще почне да се пълни.

Lightyear 2 не се отклонява от силуета на купето на 0, ако се съди по тези първи изображения.

Lightyear

Разликите идват от по-елегантните затъмнени колони на модела с четири врати, заедно с допълнителни черни акценти върху каросерията. Вторият модел също изглежда има по-висок просвет, така автомобилът в някаква степен има излъчването на купе-кросоувър.

Както при “нулевия”, Lightyear 2 ще изисква по-малко зареждане от мрежата в сравнение с конвенционален EV. Пробегът е около 800 км, казват създателите му. А при 0 е до 625 км по WLTP.

Видно е, че слънчевите панели са монтирани на покрива, предния капак и задния капак. Те могат да осигурят допълнителни 70 км при хубаво слънце.

Повече за Lightyear 2 на този етап не се казва. Както вече споменахме, производството му ще тръгне в края на 2025 г., като САЩ, Европа и Великобритания са сред първите пазари, където ще бъде лансиран.

Lightyear 2 Lightyear 0 Lightyear 0