150 резервации за струващия 250 000 соларен автомобил на Lightyear (видео)

Производството стартира, за начало една кола ще се прави за седмица

Валентин Маринов,
Lightyear 0

, Lightyear

Lightyear 0

Н идерландската стартираща компания Lightyear започна производството на първия в света сериен соларен електрически автомобил, обявиха от “ниската земя”.

Lightyear 0 започва от 250 000 евро и за него вече са направени около 150 поръчки.

Фирмата планира да направи около хиляда коли в завода на партньора си в проекта Valmet във Финландия. Началото ще бъде поставено с по един автомобил на седмица.

До втората половина на следващата година производството трябва да се увеличи до пет пъти, каза главният изпълнителен директор и съосновател Лекс Хуфслоут в интервю за Bloomberg.

Автомобилът, който разполага с извити слънчеви панели по горната си повърхност може да издържи два месеца без зареждане в Амстердам през лятото и до седем месеца в южна и далеч по-слънчева страна като Португалия.

Получената от слънцето енергия може да добавя до 70 км към пробега всеки ден.

Автомобилите, захранвани от слънцето, се борят с предизвикателството да преминат отвъд етапа на прототипа поради голямата площ, която изискват слънчевите панели.

Германският стартъп Sono Group планира да предложи първата си соларна кола - кросоувърът Sion, за 26 000 долара преди данъците, но все още не е обявил старт на производството.

Набирането на средства в началото беше предизвикателство, тъй като инвеститорите не бяха склонни да вложат парите си в нова концепция, каза Хуфслоут.

И добави, че сега всичко става много по-лесно, като повечето инвестиции идват от родината му. Последната от тях бе в размер на 81 милиона евро, преведени през септември от група инвеститори.

Основаната през 2016 г. компания също така разработва Lightyear 2, за който се планира значително по-масово производство, предвид началната цена - 30 000 евро.

Очаква се този втори модел да влезе в производство до 2025 г. и вече има заявки от компании за лизинг и споделяне на автомобили, като LeasePlan и MyWheels.

Lightyear 0 соларен автомобил Нидерландия Lightyear 0