Китайският конкурент на Rimac Nevera, Aion Hyper SSR, направи европейския си дебют

1208 к.с. и цена от 163 000 евро може да са атрактивно предложение

Мартин Дешев,
GAC Aion Hyper SSR

Hyper

К итайските марки електрически автомобили са десетки, ако не и стотици. И макар да са толкова много, те всички следват една обща рецепта – ниски цени и атрактивни спецификации.

Миналата година компанията GAC представи своя електрически хиперавтомобил Aion Hyper SSR. Тази седмица той направи и своята европейска премиера в Милано, съобщава Autocar.

Колата е конкурент на Rimac Nevera по спецификации, но не и по цена. Тя струва около 163 000 евро в Европа за „баовата“ версия и около 230 000 за топ модификацията. Дори и това е значително по-евтино от двата милиона евро за Nevera.

Въпреки това Hyper SSR предлага три електромотора с обща мощност 1208 к.с. и 1230Нм. Резултатът – спринтът до 100 км/ч от място става за 1,9 сек, колкото Nevera. Максималната скорост е ограничена на 250 км/ч.

Aion (бранд на GAC) казва, че Hyper SSR е с батерия с капацитет 74,68kWh. Това осигурява пробег за около 506 км.

Компанията не казва колко тежи колата, но споделя, че купето е от карбон, както и голяма част от другите компоненти – джанти, спирачки и т.н. Очаквано, има доста карбон и в интериора, но и метални елементи, които да придадат малко стил.

Спортните седалки са подходящи и за ежедневно возене, като има и комфортни екстри като двузонов климатроник, мощна аудио система с 8 говорителя и активен круиз контрол. Не липсват и големите дисплеи – 14,6-инчов основен екран за инфотейнмънта и 8,8-инчов за дигиталното арматурно табло.

Aion казва, че за производството на колата не са използвани никакви животински продукти. Кожата е „веган“, биоразградима. Дори и текстилът е от рециклирани материали. Някои елементи са изработени на 3D принтери.

Hyper SSR все още е на ниво протопип, но се очаква скоро да влезе в производство. Амбицията на GAC е да се вмести на пазара на суперколи и да развали комфорта на европейския „елит“ в сегмента, т.е. на Ferrari, Lamborghini и компания.

коли автомобили електрически автомобил електромобили хиперавтомобил