Това ще е годината на хиперколите. И McLaren ще ни зарадва с наследник на P1

Очакваме още новото Bugatti и предложение от Ferrari

McLaren P1

, McLaren

McLaren P1

11 години след като McLaren представи P1, компанията най-сетне ще ни зарадва с негов наследник. И ще запази оригиналната концепция на P1 – хибрид, но и с мощен традиционен двигател, съобщава Automotive News Europe, цитирана от Motor1.

Източниците на изданието казват, че новата хиперкола на McLaren е с кодово име P18, като ще има V8 двигател в комбинация с поне един електромотор, а може би и повече. Общата мощност ще е минимум 1000 к.с., а колата ще е значително олекотена, като ще използва изцяло ново шаси от карбон. Твърди се още, че хибридната конфигурация на колата ще е до 70% по-лека от тази, която в момента се използва от Artura.

С цел максимум стабилност и минимално тегло, седалките ще са изляти върху шасито. А елементи на окачването ще са изработени чрез 3D принтиране. Вратите отново ще се вдигат нагоре, но в стил „криле на птица“, а не покрай рамката на предното стъкло.

Според източниците на сайта, P18 ще има активен спойлер и други аеродинамични елементи, които са взаимствани от Formula 1. Макар дизайнът да е строга тайна, те намекват, че фаровете ще са в стила на Artura. Плановете са колата да бъде представен официално тази година.

Има и официален коментар от президента на McLaren Americas Никълъс Браун. Той казва, че инженерите вече полагат финалните щрихи.

Така през 2024 г. ще видим поне три хиперколи от някои от най-големите имена в бранша. Bugatti вече потвърди, че през юни ще покаже най-новия си сериен модел, който ще е с хибриден V16 двигател. Освен това се очаква и Ferrari да представи наследника на LaFerrari. Компанията не е коментирала подобни планове официално, но тестови прототипи със сериозен камуфлаж вече са виждани многократно и според слуховете автомобилът скоро ще бъде показан.

Може да има изненада и от Porsche. Очаква се в рамките на тази година компанията да реши дали прототипът Mission X, който показа миналата година, ще се превърне в сериен модел. Ние още сега гласуваме „за“ с всички ръце и крака.

коли автомобили хиперавтомобил McLaren