Ясни са цените на турския народен електромобил, не са никак ниски

Първите доставки до клиенти трябва да се изпълнят до края на месеца, като стартовата цена на модела е 96 000 лв.

TOGG

TOGG

Е лектромобилът на турската TOGG се подготвя да стъпи на пазара, като поръчки започват да се приемат още тази седмица, съобщава местното издание Yeni Şafak. Доставките на първите бройки трябва да се изпълнят до края на месеца.

Първият модел на марката е електрически кросоувър от сегмент С. Интересната информация на изданието е, че стартовата цена на модела ще е 1 млн. турски лири, което се равнява на 96 000 лв. Топ цената на най-мощната версия ще достигне 1,6 млн. лири или 153 600 лв.

Според изданието първата партида ще бъде съставена от 20 000 автомобила, които ще стигнат до клиентите си до края на годината. Отбелязва се, че компанията е избрала да произвежда само поръчкови автомобили, а не да трупа стокови запаси.

Електрическият модел бе показан като прототип от TOGG през 2019 г. В края на 2022 г. Реджеп Тайп Ердоган тества автомобила. Тогава бе съобщено, че ще се гони годишен капацитет от 100 000 автомобила, а в един момент заводът ще разполага и с капацитет от 175 000 бройки годишно.

Националният турски електромобил е с междуосие 2,8 метра и два варианта на задвижване. Първият е с един електромотор на задната ос и мощност 200 к.с. Автономният пробег а тази версия е 300 км. Вторият вариант е с два електромотора и 400 к.с. Ускорението ще отнема 4,8 секунди. Тук пробегът вече би трябвало да е до 500 км.

Плановете на TOGG са да излезе и на пазара на Европейския съюз, в чието патентно ведомство преди време постъпиха документи за втори турси модел – електрически седан.

електромобили Турция TOGG