Ердоган подкара първия турски електромобил, изборите са близо

След като подкара първия турски електромобил, Ердоган обеща изграждането на завод за литиево-йонни батерии

Пламен Георгиев,
TOGG Ердоган колаж

Twitter / CarMarket.bg

З а да няма объркване, че политическият популизъм вирее само на родна почва, Реджеп Таип Ердоган използва националния празник на Турция, за да даде широка популярност на първия произведен турски електромобил.

Президентът подкара първия модел, след което коментира така:

Те [европейците] ще кажат: „лудите турци” идват.”

Ердоган обяви, че страната е подписала договор с един от най-известните в света производители на литиево-йонни батерии за изграждане на завод до поточните линии на Togg край Бурса, без да назове името на компанията.

Продажбите на първия модел на Togg, SUV от сегмент С, трябва да започнат в края на третото тримесечие на 2023 г.. Планът е първият турски електромобил да излезе на европейския пазар, след като 15-18 месеца се продава само в Турция.

Производственият капацитет, с който разполагаме в момента, е 100 000 автомобила годишно,” заяви Гюркан Каракаш, Изпълнителен директор на съвместното дружество.

Първоначалната цел е догодина да се направят 17 – 18 000 автомобила. Цената на модела не е определена, очаква се това да се случи през февруари.

Управляващата партия иска да покаже „мускули” преди изборите следващия юни, за да покаже, че може да се справи с задълбочаващата се икономическа криза и увеличаващата се инфлация.

Държавата подкрепи проекти с намаляване на данъците, безплатна земя, ниски лихви на заемите и гарантирана държавна поръчка от 30 000 коли годишно до края на 2025 г.

Togg не е първият опит на Турция за национален автомобил. През 1961 г. турски инженери правят четири автомобила Devrim, които също са представени по време на Деня на републиката. Тогава президентът също присъства на церемонията, но колите остават на фаза прототип.

Новият електрически автомобил се разработва от 2018 г., когато ANADOLU Grubu, BMC, Turkcell и Vestel Electronik създадоха Togg с по по 23% в съвместното дружество, останалите дялове се държат от бизнес лоби. Плановете на компанията се за още четири модела след този SUV-C модел.

Togg, чийто дизайн е на Pininfarinaу ще се произвежда от 65% части местно производство до 2025 г., обявиха от компанията (преди цифрата бе 51%). Плановете са за постигане на годишен капацитет от 1 млн. коли до 2030 г., като проектът ще вкара в турската икономика $50 млрд. в следващите 15 години.

Опозицията на Ергодан нарече проекта „политическо шоу”.

Източник на статията: bloomberg.com

TOGG турски автомобили електромобили Ердоган