Големият дебют на Cybertruck май пак се отлага

Масовите доставки на пикапа няма да стартират с очакваното темпо

Мартин Дешев,
Tesla Cybertruck

Tesla

Е лектрическият пикап Cybertruck на Tesla най-сетне ще достигне първите си собственици. На 30-ти ноември т.г. компанията ще започне доставките на автомобила, който представи през ноември 2019 г.

Така би трябвало да звучи стандартната новина, но при Tesla отново няма нищо стандартно. В крайна сметка доставки на 30-ти ноември действително ще има, но най-вероятно те ще са едва 10 броя Cybertruck. И при това те ще бъдат дадени на служители на компанията.

Това е заявил преди дни и директорът на продуктовия дизайн на Tesla Хавиер Вердура по време на конференция в Мексико, съобщава Autoevolution. Tesla привлича голямо внимание към Cybertuck Delivery Day (Денят за доставка на Cybertruck), е кръстила 30-ти ноември.

Самото предаване на първите бройки на нов модел не е нещо нетипично за Tesla. Тя направи това и с дебюта на Model 3, като тогава даде 30 броя. Много бързо след това производството беше ускорено и започнаха и доставките за реалните клиенти.

Дали това ще се случи и със Cybertruck? Изненадващо, но компанията успява да запази в тайна подробностите за пикапа, който явно продължава да „копае гроба“ на Tesla, както самият Мъск заяви преди време.

Компанията е направила отделна поточна линия за Cybertruck в гигазавода си в Тексас, така че производството не би трябвало да е проблем. По пътищата вече са виждани доста повече от 10 прототипа, така че би било изненада Tesla да има само 10 напълно готови броя от пикапа.

От друга страна, до момента компанията не е обявила дори цената на автомобила. По време на разговора с инвеститори за резултатите на Tesla от третото тримесечие на годината Мъск заяви, че има над 1 млн. резервации за Cybertruck. Това обаче са символични заявки с депозит от 100 долара.

В интернет витаят различни цени от 39 900 долара до 99 900 долара в зависимост от модела. Най-вероятно на 30-ти ноември Tesla ще обяви реалните цени и че вече започва да очаква от резервиралите да конфигурират моделите, а самите доставки ще са след това. Така Tesla ще си спечели време да открие и изглади допълнителни проблеми чрез 10-те бройки на служителите, но и де факто денят няма да е реално начало на масовите доставки, каквото впечатление се създаде.

коли автомобили Tesla Tesla Cybertruck електрически автомобил пикап