Aitekx RoboTruck e копие на Cybertruck, което прави Tesla да изглежда като RR

На рендъри изглежда мега яко, в действителност е като нескопосано китайско копие, макар да е американско

Пламен Георгиев,
Aitekx RoboTruck

Aitekx

С ред морето „убийци” на Tesla, родени от безброй съмнителни EV стартъпи, все пак има и някои наистина смели нови играчи, нетърпеливи да се потопят в тази енигматична бездна. Един такъв е Aitekx, ново лице, което се осмели да представи световна премиера (една от много малкото) на автомобилното изложение в Лос Анжелис.

И ние не бяхме чували за тях. Но ето какво казват за себе си:„иновативна AI компания за е-мобилност, която ви отвежда до осъществимото и възможно бъдеще.“ Ако съмненията ви са се задълбочили, ще ви разкажем за „разработване и производство на AI автомобили с чиста енергия и роботика за мобилност със своята оптимизирана AI производствена технология“.

Aitekx

Тук вече сте се объркали, но нека кажем нещо и за техния RoboTruck 1T. Да ви прилича на нещо? Приликите с Tesla Cybertruck са много повече от очевадни.

Компанията казва, че техният средноразмерен пикап ще е дълъг между 4775-5029 мм, товарният леген е дълъг 1859 мм. Кабините ще са единична и двойна, като ще има модели със задно и 4х4 задвижване. Вторият ще е с два електромотора, ще има и „наточена” версия.

Стартъпът твърди, че техният модел ще може да ускорява от до 96 км/ч за 3,5 секунди, максималната му скорост ще е 165 км/ч, а пробегът по ЕРА ще достига 885 км.

Цените ще стартират от $45 000 и ще стигат до $99 000 за RoboTruck 1T HyperAIX Sports Signature AWD. Плановете са за 1V SUV, който ще е с три реда седалки и място за 7-8 човека.

И макар дотук да виждате само рендъри, които изглеждат атрактивно, тази машина е реална, изложена в залите на салона в Лос Анджелис. Може сами да го видите и да се опитате да откриете приликите между дигиталните рисунки и реалността.

Aitekx RoboTruck пикапи Cybertruck