Глътка въздух: индийци ще строят завод на Острова за 4 млрд. лири

Собственикът на Jaguar Land Rover дава надежда за британската автомобилна индустрия, която ще глътне вода заради митата, които ЕС ще й налага

Jaguar Land Rover

, Jaguar Land Rover

Jaguar Land Rover

Tata, собственик на Jaguar Land Rover, ще строи завод за автомобилни батерии във Великобритания, предава Autocar.

Инвестицията ще надхвърля 4 млрд. британски лири, като доставките за JLR и Tata Motors трябва да започнат през 2026 г.

Заводът ще е с капацитет 40GWh, по-висок от планираната (евентуално) мощност за 38GWh на Envision, планувана да се стори до завода на Nissan в Съндерланд. Faraday Institute изчислява, че Великобритания се нуждае от общо 100GWh местен капацитет до 2030 г., за да задоволява нуждите от EV, като ще се увеличи до 200GWh към 2040 г.

Заводът на Tata вероятно ще бъде построен около Самърсет, очакванията са за откриване на до 9000 работни места.

Мнозина анализатори гледат на инвестицията на Tata като на най-важната за британското автомобилостроене след договора за строеж на завода на Nissan в Съндерланд през 1984 г.

Новината е жизненоважна за JLR, за да се гарантира т. нар. „rule of origin”, регулации на ЕС за електромобилите, които ще направят продажбата на британски автомобили на континента доста сложна заради налагането на 10% мито от 2024 г. За да не се налага това мито на електромобилите, новите правила изискват над 45% от стойността на е-колата да е с произход ЕС или Великобритания, за да не се налагат мита. Този процент нараства до 65 от 2027 г.

инвестиции завод Великобритания батерии гигазавод JLR Tata