Франция спира продажбите на бензинови и дизелови автомобили през 2040 г.

defaultimg

netinfo

Т ова вече звучи шоково. След като определени градове заявиха готовността си да забранят дизеловите автомобили, сега френското правителство отива доста по-далеч. Плановете на власите предвиждат през 2040 г. в страната да бъде забранена продажбата на автомобили с бензинови и дизелови двигатели. Това съобщи агенция AFP, позоваваща се на министъра на екологията Никола Хюло.

Според Хюло, пълният отказ от автомобилите с двигател с вътрешно горене ще бъде „непростим”, особено за самите автомобилни производители. Политикът отбелязва, че френските компании имат достатъчно възможности да заменят изцяло своята моделна гама в посочения срок.

Министърът на екологията обещава, че в близко бъдеще властите ще разширят значително програмата за поощряване на своите граждани, които решат да се откажат от ДВГ в полза на електромобила. На държавна субсидия ще могат да разчитат французите, които се откажат от дизеловите автомобили, които са по-стари от 1997 г. (дата на производство), а за бензиновите модели годината ще е 2001 г. Към момента Хюло отказва да каже в какъв размер ще са тези субсидии.

Френските власти вече няколко години се борят със стария автопарк в големите градове, замърсяващи въздуха. Властите в Париж вече забраниха в центъра на френската столица да се движат дизелови автомобили, чиято дата на производство е преди 2000 г.

Още новини може да откриете на нашата Facebook страница ТУК.

Четете още:

Volvo представи предпремиерно новото XC60 у нас

Обновеният Peugeot 308 предлага скандинавска изисканост (тест драйв)

Най-после: на 7 юли ще бъде произведен първият Tesla Model 3

Източник на статията: Vesti.bg

Никола Хюло дизелови автомобили електрически автомобили електромобили