Ford патентова технология, която би позволила ултра бързо зареждане на е-коли

Пламен Георгиев,
Ford F150 Lightning

Ford

Ford F-150 Lightning

С редностатистическият клиент смята, че сравнително бавното време за зареждане на електромобилите е най-големият им минус. Повечето хора биха искали техният електромобил да се зареждате за времето, което е необходимо да се зареди конвенционален автомобил на бензиностанция. Но тази технология все още не е изобретена. Затова, за да заобиколят този проблем, много производители вървят в преследване на колкото е възможно по-голям пробег с едно зареждане на батерията.

Ford обаче има свой поглед върху нещата. В сътрудничеството с Purdue University, Ford патентова технология, която успява да гарантира изключително бързо зареждане на батерията.

Northvolt ще строи гигазавод за рециклиране на батерии

Най-големият лимитиращ фактор при бързото зареждане е топлината. Ето защо технологията на Ford се фокусира именно върху топлината в процеса на зареждане. Специалният кабел, който са разработили, използва уникален процес на течно охлаждане, който да позволи зареждане на автомобила с по-високо напрежение. Така се ограничава рискът от прегряване, като в същото време се ускорява зареждането.

Volvo: производството на е-кола е 70% по-мръсно от това на конвенционален автомобил

По-конкретно, този специален процес на течно охлаждане се свежда до това, че активният охлаждащ агент претърпява фаза на промяна от течност в пара, което го отличава от другите технологии за течно охлаждане, които в момента са на пазара. Разработчиците се надяват, че тяхната технология ще намали времето за зареждане до еквивалента продължителност на зареждането на бензинов резервоар. Ford смята, че това е едно от следващите големи препятствия при широкото навлизане на е-колите на световния пазар.

Професор Исам Мудавар от Purdue University казва, че неговата лаборатория планира да започне тестове на прототип на зарядния кабел в следващите две години, което не е толкова далеч в общия план за масова електрификация на моделната гама на Ford.

Kia показа предвестник на бъдещия си електрически флагман

Японски компании имат план за спасението на ДВГ

BMW няма да изостави двигателя с вътрешно горене

Източник на статията: Vesti.bg

Ford електромобили ултра бързо зареждане