Fiat минава на ток в Европа през 2027 г.

Новината стана ясна от финансовия отчет на концерна-майка, според който Stellantis е на сериозна печалба.

Пламен Георгиев,
Fiat 500 e електромобили

Fiat

Fiat 500e

О т 2027 г. Fiat ще предлага само електромобили в Европа. Това е поредната марка, която ще мине само на ток на Стария континент. Част от тази стратегия е появата на нов електромобил тази или следващата година.

Повече подробности във финансовия отчет за бъдещето на Fiat липсват. Става ясно, че през 2021 г. Fiat 500e е най-продаваният електромобил в сегмент А, оглавявайки този клас в 12 държави по света с общ обем около 44 000 бройки.

Планът за електрификация не засяга само Fiat, а всички марки под шапката на Stellantis. Концернът ще инвестира над $35 млрд. в това начинание. Част от парите ще отидат за преоборудване на завода „Мирафиори” в Торино, както и в завода в Термоли, в който ще се произвеждат литиево-йонни батерии.

Fiat 500e разчита на електромотор с мощност 88 kW, захранват от батерия с капацитет 42 kWh. От компанията казват, че тя е достатъчна за автономен пробег до 320 км по цикъла WLTP.

В същото време стана ясно, че Stellantis е постигнала 11,8% печалба, което е над целевите 10%. Общите приходи на Групата са се увеличили с 14% (152 млрд. евро) спрямо предходната година. Коригираните оперативни приходи са нараснали с 95% до 18 млрд. евро. Групата е оптимистична за 2022 г. и очаква двуцифрени цифри на ръст.

Fiat електромобили Stellantis