Доживяхме: Tesla Cybertruck е реалност, но разочарова ли с официалните си спецификации

Компанията се похвали, че пикапът е по-бърз от Porsche 911 докато тегли друго Porsche

Мартин Дешев,
Tesla Cybertruck

Tesla

Ч етири години след като го обяви за пръв път, Tesla най-сетне започна доставките на пикапа си Cybertruck. А с това компанията обяви и официалните спецификации на колата, както и цените, съобщава CarScoops.

И така, разочароват ли те или пък отговарят на очакванията? Компанията се похвали, че Cybertruck може да ускорява от място до 100км/ч за 2.6 секунди. Освен това може да тегли и товари с тегло 4990 кг. Tesla казва, че Cybertruck е по-бърз в права линия от Porsche 911 докато тегли друго Porsche 911 на ремарке. Не е ясно спрямо какво 911 е състезанието, но със сигурност не е Turbo.

Компанията казва още, че в най-мощната си форма Cybertruck ще измине класическата дистанция на четвърт миля за по-малко от 11 секунди. И все пак, пикапите са работни коли, а не състезателни. Затова Tesla бърза да успокои, че Cybertruck ще може да се справя и офроуд. Той има 35-цолови колела, въздушно окачване с 43см максимален просвет и… е брониран.

Това беше един от големите акценти и при официалното представяне на Cybertruck преди години. Купето е от стомана и тя е толкова здрава, че може да устои на стрелба с малко и средно-калибрени оръжия. Прозорците не са бронирани, но пък според Tesla могат да издържат на удари с камъни.

Cybertruck е и много здрав. Според Tesla, той има по-голяма торсионна здравина дори от McLaren P1. Същевременно има и коефициент на въздушно съпротивление от 0.335, което е изненадващо ниско, имайки предвид ръбатите му форми.

И все пак не всичко е „рози“. Пикапът е доста голям, което дава надежди за големи батерии и подобаващ пробег. Оказва се, че Cybertruck ще има пробег от около 547 км. Това е значително по-малко от 800-те км, които компанията обеща, когато показа  пикапа за пръв път през 2019 г. Той поддържа бързо презареждане, като 15 минути престой на Tesla Supercharger ще му осигурят от 220 км. пробег.

Това са данните за настоящия модел, който е със задвижване на 4-те колела. През 2025 г. Tesla ще пусне и версия само със задно задвижване. Тя пък ще има 402 км пробег и ще спринтира до 100 км/ч за 6.5 сек. Предвижда се и трети модел – Cyberbeast, Който ще има 515 км пробег и максимална скорост от 209 км/ч спрямо 180 км/ч за другите два.

Tesla ще предложи и версии с удължен пробег. Те ще са само за стандартния модел със задвижване на 4-те колела и за Cyberbeast. С тях пробегът ще достигне съответно 756 км. и 708 км.

И накрая цените. През 2019 г. Tesla обеща, че най-евтината версия ще струва 40 000 долара. Това обаче няма да се случи. Базовата версия само със „задно“ ще струва 60 990 долара преди екстрите. Моделът със задвижване на 4-те колела ще струва от 79 990 долара, а Cyberbeast – от цели 99 990 долара.

И макар вече Cyberbeast официално да се доставя, вчера компанията достави само 10 броя, като Мъск твърди, че те са дадени на реални клиенти, а не на служители. През следващите седмици ще започнат постепенни доставки и на още бройки, но заради проблеми в производството, пълният производствен капацитет ще бъде достигнат чак през 2025 г.

Tesla Tesla Cybertruck коли автомобили електрически автомобил пикап