Цената на лития скочи с почти 500% за година

Това е ясен знак, че цената на електромобилите няма как да се приближи към цената на конвенционалните модели, поне не и в скоро време

електромобили платформа батерии

Mercedes-Benz

И лон Мъск иска да го добива, Китай дупчи Тибет, производителите на батерии плачат за него. Литият, магическият метал в сърцето на прехода на автомобилостроенето към електрическо задвижване, буквално излетя в небесата. Цената му по-точно: с почти 500% само за година, което е спирачка пред един от най-масовите световни опити да се намали скоростта на глобалното затопляне.

Недостигът на литий е толкова остър, че в Китай, който произвежда около 80% от литиево-йонните батерии в света, правителството обединява доставчици и производители, за да поиска „рационално връщане“ на по-ниските цени. Анализаторите от Macquarie Group Ltd. предупредиха за „постоянен дефицит“, докато Citigroup Inc. почти удвои прогнозата си за цените за батериите.

Съвсем наскоро писахме за анализа на консултантската компания E Sourse, според който цената на батериите ще скочи с 22% догодина, достигайки $138 на киловат.

Скок от 500% в цената на лития може да добави $1000 към цената на нов електромобил, показва анализ на Bloomberg. Според него изключителното търсене на литий може да се проследи до спада през 2018-2020 г., който намали стойността му наполовина и доведе до недостатъчно инвестиране в нови източници на доставки точно по времето, когато търсенето на електромобили експлодира. А доставките на други суровини, използвани в производството на батерии, като никел, графит и кобалт, са засегнати от войната в Украйна, което влошава ситуацията.

Литият се добива по два начина, но и двата вредят на околната среда, не са ефикасни и са изключително бавни като процес. Намирането на нови находища е също толкова бавно.

В земята има много литий, но проблемът е ненавременната инвестиция“, казва Джо Лоури, основател на консултантската фирма Global Lithium. „Tesla може да построи Гига завод за около две години, заводите за катоди могат да бъдат построени за по-малко време, но може да отнеме до 10 години, за да се изгради проект за добив на литий чрез инжектиране на солен разтвор в земята.“

Експертите прогнозират повече правителствена намеса за защита на доставките на литий, като дори самите производители на автомобили може да се включат в процеса на добив, нещо, което Илон Мъск каза по-рано тази година.

Автомобилните производители се опитват да намалят съдържанието на литий в батериите и някои експерти предполагат, че рециклирането на стари батерии може да покрие 16% от годишното търсене до 2035 г., като по това време новата технология за батерии може да намали търсенето на литий.

електромобили суровини литиево-йонни батерии литий