Електрическите коли поскъпват с до $3000 в близко бъдеще

Но оптимистичен край на изследване гласи, че може да поевтинеят от 2027 г.

електромобили платформа батерии CTC

Leap Motor

Ц ените на електрическите автомобили ще поскъпнат в порядъка на $1500-3000 до 2026 г., показва проучване на консултантската компания E Sourse, цитирано от CNBC.

Прогнозата се базира на друго предположение: че цената на батериите ще скочи с 22 процента догодина, достигайки $138 на киловат. Това е коригирана прогноза, при това за втори път, след като първоначално се очакваше да е $110, а след това $128.

И трябва да се има предвид, че повечето електромобили използват батерии между 60 и 100 кВч. Оттам в E Sourse правят прогнозата за скок между 1500 и 3000 долара.

Причините за това са няколко, като се почне от поскъпването на суровините, геополитическите процеси, та се стигне до повишеното търсене на EV.

Компанията се спира в изследването конкретно на лития - за последната година и половина цената му е скочила с 900%. И ще бъде грешно да се надяваме, че изведнъж ще се намерят нови находища и пазари.

Литият се добива и обработва основно в Китай, а там локдауните заради пандемията продължават. Отделно са политическите процеси покрай войната в Украйна.

В същото време бързо решение, като например за силиций, не е възможно, не и до 2025 г.

И все пак нека финалът е положителен, какъвто е и на E Source, чиито експерти вярват, че цените ще започнат да падат от 2027 г. до 2031 г. като хоризонт на прогноза. Те очакват цената дотогава да е $90 на киловат.

Нещо, което се потвърждава и от анализ на “Ройтерс”, публикуван преди месец. Това би трябвало да се отрази и на цените на е-колите, поне на тези, които ще минават за масови.

китайски електромобили прогноза литий суровини за батерии цени на бензина батерии с твърд електролит