Цената на електрическия Jeep Avenger стартира от 30 000 евро

Продажбите му стартират напролет. Първо излиза версия само с предно предаване, ще последва 4xe, както и хибрид

,
Jeep Avenger 4xe

, Jeep

Jeep Avenger

П о-рано тази година Jeep обяви амбициозни електрически планове с три модела, единият от които - Avenger, ще е атакува в Европа. На парижкото автомобилно изложение се отбелязва световната премиера на компактния SUV, вече под знака на 4xe, което е новото 4х4.

Започваме от цената, защото тя е интересна - базовата ще стартира от под 30 000 евро с включени субсидии, каквито има в Западна Европа (не и в България), каза на представянето изпълнителният директор на бранда Кристиан Мюние.

Усреднено за Стария континент, месечната лизингова вноска на всъдехода ще тръгва от около 249 евро - пак с помощите.

В началото на следващата година на пазара ще се появи за начало First Edition, като тук цената ще е малко под 40 000 евро, добави Мюние. Целта на Jeep е да продава по 300 хиляди возила годишно в Европа, като на Avenger се възлагат надежди да допринесе сериозно за тази цел с около 120 хиляди екземпляра.

Jeep

През миналата година Jeep изтъргува 128 968 броя в Стария свят, след като проблемите с доставките намалиха обемите от рекордните 168 652 през 2018 г.

Avenger ще се прави в завода на Stellantis в Полша заедно с братски модели на Alfa Romeo и FIAT.

Сега по същество - Avenger разчита на батерия от 54 кВч (на Stellantis), като Jeep му дава пробег от 400 км или цели 550 км само в града.  Батерията е като в Peugeot e-208.

Електрическият мотор (един) развива 156 к.с.. Втори ще бъде монтиран отзад, за да се стигне до 4xe, но тази версия ще излезе по-късно. В Париж тя присъства като концепция - Avenger 4хе.

Колата да се зарежда на зарядни станции до 100 кВ, бързото “пълнене” от 20 до 80% ще отнема около 24 минути. А 3 мин. ще ви стигнат за 30 км.

Jeep

Jeep казва, че батерията е тествана с модела на около 2 милиона км в най-различни условия - от мраз до големи жеги.

На избрани пазари, например Италия и Испания, малкият SUV ще бъде продаван е с 1,2-литров бензинов двигател на FIAT. Планирана е и plug-in хибридна версия, но на този етап не е ясно за кога.

Avenger е дълъг едва 4,08 м. Клиренсът му е 200 мм. Багажното постранство е 380 литра - ще трябва да сте пестеливи със саковете.

Както стана дума по-горе - за начало предаването е предно, като можете да разчитате на системите Selec-Terrain и Hill Descent Control, като режимите са шест - Normal, Eco, Sport, Snow, Mud и Sand. Както личи - според настилката и условията.

Jeep

Стандартното оборудване включва 10,25-инчов сензорен екран на таблото, съвместим с Android Automotive на Google, както и избор между 10,25-инчов или 7-инчов пред водача. Опциите включват кожени седалки, панорамен люк и амбиентно осветление около таблото.

Jeep

Avenger се присъединява в клас с все по-силни “играчи”, някои от които са в същата група: Hyundai Kona, Peugeot e-2008, Opel Mokka-e, MG ZS…

Той е изграден върху версия на електрическата платформа eCMP на Stellantis, която е в основата на автомобили като Peugeot e-208, Mokka-e и Citroen e-C4.

Avenger ще бъде пуснат в продажба през пролетта, последван от малкия кросоувър на FIAT на базата на концепцията Centoventi, показана на автомобилното изложение в Женева през 2019 г. Ще има и вариант на Alfa Romeo, планиран за 2024 г.

Stellantis Jeep Avenger Jeep