Jeep показа трио електрически модели, Avenger е за Европа (видео)

Компанията обяви планове, според които до 2030 г. трябва да продава само EV в Европа. 4xe е новото 4х4

,
Jeep Avenger 4xe

Jeep

Jeep Avenger 4xe

Jeep извади цели три нови автомобила, които са изцяло електрически и нарече деня 4xe Day. 4xe е новото 4х4.

Започваме от компактния Avenger, който е за Европа. Очаква се продажбите му да стартират още в началото на следващата година. Американският бранд в семейството на Stellantis още не разкрива пълни технически подробности, по-скоро описва плановете си.

Но казва, че пробегът на Avenger ще е 400 километра. Официално ще бъде представен на 17 октомври на изложението в Париж. Той ще се предлага също в Япония и Южна Корея.

Ще се произвежда в Полша, заедно с още непоказани подобни модели на Alfa Romeo и FIAT.

Според Autocar автомобилът ще се предлага с избор на задвижване с две или четири колела, съответно с един или два електромотора с 95 к.с. Също така ще е налична хибридна версия. В този случай платформата ще е различна от тази на електрическия, която е STLA на Stellantis.

 Jeep Avenger 4xe

Jeep

Jeep Avenger 4xe

Следват два модела за американския и други пазари.

Jeep Recon е от среден клас - с размерите на Jeep Wrangler. Производството му ще започне през 2024 г. във все още неоткрит завод в Северна Америка. Тук няма данни за пробега му. И не, няма да е наследник на Wrangler.

 Jeep Recon

Jeep

Jeep Recon

През същата година трябва за започне производството и на луксозния Wagoneer S. Очаква се той да може да изминава 650 км с едно зареждане. Максималната му мощност ще е 600 к.с., а ускорението от 0 до 100 км/ч ще отнема около 3,5 секунди.

 Jeep Wagoneer S

Jeep

Jeep Wagoneer S

Поръчки за Recon и Wagoneer S започват да се приемат в началото на следващата година.

Jeep ще извади и още един електрически всъдеход - четвърти, за който не посочва нищо.

Така до края на 2025 г. ще има каре EV в поставената цел не за периферна, а водеща роля на пазара за автомобили с нулеви въглеродни емисии, както посочи босът на марката Кристиан Мюние.

Плановете са Jeep да продава само електроически возила в Европа до 2030 г. а в САЩ те да обхващат половината от пласираните й коли.

Jeep

Jeep Jeep Avenger Jeep Recon Jeep Wagoneer S