Сензори познават по потта дали шофьорът е пил

drink drive

Thinkstock/Guliver

В ече има автомобили, които разполагат със системи за проверка на алкохола в кръвта на водача, за да осуетят намерението му да шофира в нетрезво състояние. Повечето от тях обаче анализират дъха. 

Нова система предлага не толкова натрапчив подход, като вместо алкохолните изпарения на шофьора анализира потта му, съобщава сайтът Phys.org

Системата АлкоСтоп е разработена от студенти от Технологичния институт на Синталапа, Мексико. Тя отчита количеството на алкохол в кръвта,

анализирайки потта на шофьора чрез сензори, вградени във волана, скоростния лост и седалката. 

Ако нивата на алкохол са над допустимите, системата няма да позволи автомобилът да потегли. 

Разработчиците предлагат и допълнителна опция, която обаче е по желание. Придружаващо АлкоСтоп приложение ще изпраща съобщение на семейството или приятелите на прекалилия с алкохола водач, че той в момента е без кола, за да дойдат да си го приберат. 

Ако обаче той все пак не желае всички да разбират, че е пил повече, шофьорът може да не се възползва от допълнителната услуга и просто да хване първото попаднало му такси. 

Същевременно ЕК предлага да

въвеждането на задължителни „алкохолни ключалки“ в автомобилите.

Тези устройства няма да позволяват запалването на двигателя на автомобила, когато водачът е под влиянието на алкохол. Предвижда се поставянето на подобни устройства да бъде задължително в автомобилите на водачите, веднъж залавяни да управляват под алкохолно въздействие. 

Европейската комисия съобщи още, че предлага въвеждането на незадължителен единен код 69, който да се вписва в свидетелствата за правоуправление на водачите, които вече са били залавяни да шофират след употреба на алкохол. 

В някои държави от ЕС вече е въведен някакъв подобен код върху шофьорските книжки. Целта на днешното решение е кодът да бъде уеднаквен, за да бъде ясен при проверки извън държавата, където е било издадено свидетелството. Вписването на кода остава незадължително за държавите от ЕС. 

Употребата на алкохол, неизползването на предпазни колани, преминаването на червен сигнал и превишаването на скоростта са причини за 3/4 от пътните произшествия, отбелязва ЕК. 

Източник на статията: Vesti.bg

алкохол шофьори