Самоуправляващите се автомобили - бъдещето сега

Самоуправляващите се автомобили бъдещето сега

ЕПА/БГНЕС

Самоуправляващите се автомобили - бъдещето сега

Мечтата за самоуправляващ се автомобил става реалност - в Калифорния вече официално е разрешено движението на такива коли по улиците, предаде ДПА.

Губернаторът на Калифорния Джери Браун миналата седмица подписа закон, в който се определят стандартите за безопасност на автомобили, управлявани от компютърни системи.

Преди това движението на самоуправляващи се автомобили по улиците бе разрешено в Невада и Флорида. Все пак в колата трябва да има шофьор с валидна книжка, който да поеме управлението при нужда.

Самоуправляващите се автомобили могат да променят живота ни, градовете и общините, каза съоснователят на "Гугъл" Сергей Брин, който ускорява проекта на компанията за разработване на такива превозни средства.

Чрез тях в бъдеще в движението ще се включат хора, за които досега това е било невъзможно, ще се увеличи сигурността и ще се избягват задръстванията.

Това е тема, с която автомобилостроителният бранш се занимава отдавна, отбелязва представител на германския концерн "Даймлер".

Досега голямото предизвикателство бе, че колата трябва не само да възприема правилно, но и да "разбира" заобикалящата среда.

Сега обаче сензорите в автомобила стават все по-добри, посочва говорителят на компанията Бенямин Оберкерш.

След успешното развитие на системите технически асистенти за спиране или автономно паркиране, сега пред бранша стоят по-сложни задачи.

"Да си представим, че шофьорите бъдат освободени от досадното каране в задръствания. Асистиращите системи могат да са от помощ и при тесни пътни платна на строежи", посочва Оберкерш.

"Даймлер" планира още при следващото поколение автомобили да монтира асистиращи системи, при които стереокамера ще заснема в 3D формат и ще анализира района пред колата.

По този начин ще може да се изчисли местоположението на движещ се обект след една секунда, допълва говорителят.

Новото измерение на автоматизираните системи няма да отнеме на водачите удоволствието от шофирането и те дори ще бъдат много по-отморени, обещава той.

Източник на статията: Vesti.bg

шофьор самоуправляващи се автомобили