Протест срещу най-голяма инвестиция в Унгария за 7,3 млрд. евро

Тя ще е в завод за батерии на Mercedes и CATL, но не всички са доволни от огромните средства, които ще влее в икономиката

Peugeot батерии

Peugeot

Снимката е илюстративна

Д емонстранти в Дебрецен протестират срещу плановете Mercedes и CATL да построят завод за батерии, за който те казват, че създава потенциални рискове за природата, съобщава Automotive News.

Протестантите прекъснаха събитие в града, в който китайският производител на батерии Contemporary Amperex Technology Co. Ltd. и Mercedes-Benz планират да налеят 7,3 млрд. евро в завод, най-голямата единична инвестиция в Унгария.

Протестърите са наричали властите „предатели” по време на среща в кметството на Дебрецен, който е крепост на управляващата партия на министър-председателя Виктор Орбан. Протестиращите обвиняват властите, че не са взели под внимание потенциалните екологични рискове.

Подобни местни протести са се провели в други унгарски градове, където производители на батерии, в това число Samsung SDI и SK Innovation, планират да построят нови заводи или да разширят съществуващите.

Много от новите заводи, които ще използват огромни количества вода и електроенергия, ще бъдат построени върху първокласна земеделска земя.

Унгария, която се превърна в автомобилен хъб в Източна Европа, действа супер агресивно, за да привлече производители на батерии и да постави страната на лидерска позиция при предстоящия преход към електрическа мобилност.

През август Mercedes обяви, че заедно с CATL ще построи завод в Дебрецен, чийто годишен капацитет ще достигне 100 GWh, достатъчен за захранване на 1 млн. автомобила.

През последните 6 години Унгария е получила обещания за над 14 млрд. евро инвестиции и 20 000 нови работни места от производителите на батерии.

CATL Дебрецен завод за батерии Унгария