Project Black S на Infiniti изкарва Ф1 технологиите на пътя

Пламен Георгиев,
defaultimg

netinfo

Д ълго време Infiniti обмисляше идеята да вкара Q50 Eau Rouge в серийно производство, но в крайна сметка се отказа. Силно се надявам, че тази съдба няма да сполети и Project Black S, базиран на Q60. Разработен съвместно с отбора Renault F1, хибридният супер автомобил ще тества реакциите на публиката по време на салона в Женева (започващ във вторник), за да може маркетинговият отдел да прецени има ли достатъчно потенциални клиенти за такъв модел.

От пръв поглед е видно, че водещо в дизайна на модела е била аеродинамичната ефективност. Тук аеродинамиците и инженерите на Renault F1 са оставили своя отпечатък: веднъж за оптимизиране на въздушния поток около, под и над автомобила, втори път, за да гарантират, че енергията, която по принцип се губи, ще влезе в употреба. Project Black S ще може да регенерира енергия, за да предложи ускорение без никаква турбо дупка.

Базиран на Q60 Red Sport 400, този брутален автомобил разчита на битурбо 3,0 V6 двигател, генериращ 400 к.с. Дотук нищо ново. Но в концепцията двигателят с вътрешно горене работи съвместно с електрически мотор, който добавя още 100 к.с. за общо 500.

Електричеството се доставя от отделен мотор генератор, който събира енергията, отделяна по време на спиране и от изгорелите газове – която иначе се губи – в пакет литиево-йонни батерии. След това електричеството захранва монтирания на задната ос ел. мотор, за да осигурят на концепцията допълнителни 100-ина „коня”.

Интересното е, че за разлика от другите подобни концепции на задвижване, при този няма да става въпрос за икономия на гориво и понижаване на вредните емисии. Напротив, тук електромоторът ще има една единствена роля: да генерира супер ускорение, като концептът няма изцяло електрически режим на задвижване.

Четете още:

Range Rover Velar е впечатляващ отвън, още по-впечатляващ вътре

Consumer Reports заявява, че Audi прави най-добрите автомобили

Новите „златни” момичета на България в подкрепа на дарителската кампания #steniskanabala

Източник на статията: Vesti.bg

Женева 2017 Infiniti Project Black S Infiniti Инфинити