Infiniti QX50 concept се задвижва от двигател с променлива степен на сгъстяване

Пламен Георгиев,
defaultimg

netinfo

О чакваме наследник на QX50 от доста време вече. Изглежда, че Infiniti най-после са готови да го лансират. Е, ще трябва да почакаме още мъничко, но концепцията, която виждате, е почти готова за конвейра. Видяхме първата индикация на наследника на QX50 във формата на QX Sport Inspiration concept по време на автомобилния салон в Пекин миналата година, а сега, на започващия след дни салон в Детройт, Infiniti ще покаже QX50 Concept.

Най-важното, освен фактът, че дизайнът изглежда много атрактивно и във форми, които го правят логичен за конвейра, е, че тази концепция демонстрира две нови за марката технологии.

Първата, и по-интересната, е двигателят VC-Turbo с променлива степен на сгъстяване. Infiniti се хвали с факта, че това е първият подобен двигател в света, готов за серийно производство. Нещо повече, компанията намеква, че той може да се предлага в новите модели на марката още през тази година.

Фактите. Това е 2,0-литров бензинов двигател с турбокомпресор, предлагащ въртящ момент и разход на гориво на модерен дизел. В серийно производство този агрегат ще е мерило и цел, в която ще се целят останалите луксозни марки. Най-любопитното при VC-Turbo е, че може да предлага степен на сгъстяване между 8:1 и 14:1. В QX50 Concept агрегатъг генерира 272 к.с. и 390 Нм, а според компанията, инженерите й се целят в „постигане на 27-процентно подобрение на разхода на гориво спрямо V6 бензиновите двигатели с подобни мощностни характеристики.”

Втората технология, която ще бъде демонстрирана в QX50 Concept, и която ще бъде въведена в бъдещите серийни модели на марката, е следващото поколение „технологии за поддържане на автономно управление”. Тук обаче, вместо концентриране върху изземане основните функции на водача, тези технологии ще действат като „навигатор”. Това е друг начин да се каже, че новите модели Infiniti няма да са напълно автономни, но пък ще са много сигурни.

Четете още:

Ясни са марките с най-верните клиенти, както и тези, чиито собственици бягат панически от тях

Топ 10 на най-най-най автомобилите в света

Google класира най-търсените автомобилни марки в САЩ

Източник на статията: Vesti.bg

Автомобилен салон Детройт 2017 NAIAS 2018 Инфинити Infiniti Infiniti QX50 concept