От трън та на глог: ЕС може да попадне под китайска зависимост

След като се спаси от руската енергийна зависимост (с цената на шоково поскъпване на енергоносителите), Съюзът е под угрозата да изпита същото, но този път от китайски батерии и технологии

Пламен Георгиев,
литиево йонни батерии

iStock

О т години шефът на BMW говори за опасността Европа да стане напълно зависима от милостта на Китай за литиево-йонни батерии и горивни клетки. Доклад твърди, че зависимостта на Европейския съюз може да достигне нивата на зависимост, който имаше от руските енергийни източници преди войната в Украйна.

Това гласи доклад, който ще е основа за дискусиите между европейските лидери в Гранада, Испания, на 5 октомври. Притеснени от нарастващата заплаха от китайска доминация на световния икономически фронт, европейските лидери ще обсъждат предложенията на Европейската комисия за намаляване на риска от прекалено голяма зависимост от китайски батерии. За целта ще се наложи диверсификация към Африка и Латинска Америка.

Документът, пише Automotive News, разкрива, че Европа ще се нуждае от начини за съхранение на енергията от възобновяеми източници, за да постигне целта си за въглероден неутралитет до 2050 г.

Това ще изстреля в небесата търсенето на литиево-йонни батерии, горивни клетки и електролизатори, които се очаква да се умножат между 10 до 30 пъти в следващите години”, пише документ, подготвен от испанското председателство на ЕС.

Докато ЕС има силна позиция в междинните и монтажните фази на производството на електролизатори, с повече от 50 % световен пазарен дял, Съюзът разчита много силно на Китай за горивни клетки и литиево-йонни батерии, които са от решаващо значение за електрическите автомобили.

Без прилагане на сериозни мерки, европейската енергийна екосистема може да попадне под зависимостта на Китай до 2030 г. от различно естество, но с подобна тежест, от тази, която имаше от Русия преди нахлуването в Украйна“, се казва в документа.

Според Европейската комисия през 2021 г., годината преди руската инвазия в Украйна, ЕС е внасял над 40% от общото си потребление на газ, 27% на петрол и 46% на въглища от Русия.

Спирането на по-голямата част от този внос от Русия доведе до енергиен ценови шок и скок на потребителската инфлация.

Литиево-йонните батерии и горивните клетки не са единствената област на уязвимост на ЕС, се казва във въпросния документ.

„Подобен сценарий може да се развие в сферата на цифровите технологии“, се казва в документа. „Прогнозите показват, че търсенето на цифрови устройства като сензори, дронове, сървъри за данни, оборудване за съхранение и мрежи за предаване на данни ще нарасне рязко през това десетилетие.“

„ЕС има относително силна позиция в последната сфера, но показва значителни слабости в другите“, се казва в съобщението.

Европейски съюз литиево-йонни батерии китайска зависимост Китай