„Опел“ прави фарове, които следват погледа

фарове път

Thinkstock/Guliver

Mакар сега да звучи като фантастика, в скоро време светлините на автомобилите ще могат да се управляват от погледа на водача. Именно такава разработка представи „Опел“. 

Немската компания, която в последно време показва повече от интересни решения в автомобилното осветление, съобщи, че работата по новаторската система продължава вече две години. Когато се появи на бял свят,

това ще бъде третото поколение адаптивни автомобилни светлини на „Опел“,

след сега актуалната биксенонова система AFL+ светлините с матрична LED система, които скоро ще влязат в серийно производство.

Основната цел на проекта е била създаването на опростена система, пригодна за използване в сериен автомобил. За разлика от специализираните решения за проследяване на погледа с висока точност, които налагат използване на пет до десет отделни камери, първоначално в проекта се използва само една, най-проста уебкамера. Тя

следи няколко основни области по лицето на водача като носа и очите, за да регистрира движението,

а оттам и посоката на погледа на човека зад волана. След това трансформира информацията в електронно предавани команди към електрическите изпълнителни модули, променящи насочването на осветителните тела в предните светлини. 

Макар така специалистите са успели да постигнат доста точно водене на светлините с поглед, изчисляването на данните било твърде бавно, а честотата на записа на уебкамерата – твърде ниска. 

Промяната дошла с оптимизацията на работните параметри на камерата и адаптирането на програмния алгоритъм за следене на движението на очите. Сега камерата е придружена от периферни инфрачервени сензори и централни фотодиоди, които в комбинация позволяват сканиране на очите на водача с честота над 50 пъти в секунда в условия на ниска осветеност и тъмнина. 

В същото време, много по-бързата обработка и трансфер на данните дава възможност за практически мигновена реакция на изпълнителните модули, които се грижат за вертикалното и хоризонтално насочване на предните светлини. 

Oстанал само един проблем, свързан с прекалено бързата реакция на фаровете. В реалния живот

окото на водача напълно естествено и несъзнателно прескача от една точка на фокусиране към друга.

Ако на предните светлини им се позволи да следват прецизно тези движения, светлинните лъчи пред автомобила биха подскачали произволно наоколо – а това е недопустимо както от гледна точка на водача, така и за другите участници в движението. 

„За да преодолеем този проблем, ние успяхме да разработим усъвършенстван алгоритъм за изчакване и отлагане на реакцията, гарантиращ достатъчно плавно движение при смяната на посоката на светлинния сноп пред автомобила,“ обяснява Шнайдер. “

Системата на „Опел“ не се нуждае от калибрация на сензора за проследяване на движението на очите за всеки отделен водач и

работи с всеки, който седне зад волана независимо от неговия ръст.

Дори когато водачът отклони за момент погледа си от пътната обстановка отпред, лъчите на предните светлини винаги остават да следват посоката на движението. Това на свой ред е постигнато чрез програмиране на късите светлини по начин, който да осигури необходимата минимална степен на осветяване на платното пред автомобила.

Източник на статията: Vesti.bg

фарове Опел