ЗА и ПРОТИВ разработването на двигателя (видео)

Много автомобили не изискват период на разработване, но няма да навреди, ако се следват някои общи правила

Пламен Георгиев,
двигател цилиндри бутала

Bosch

Р азработването на двигателя отдавна е разделило хората на два лагера. Единият смята, че двигателят (а и други части на автомобила) заслужава да бъде обгрижван като бебе през първите 1000-2000 км, като постепенно се вдигат оборотите, скоростта и т.н. Другото широко прието мнение е, че един нов автомобил трябва да се кара така, както би го карал ако го откраднеш: газ до дупка и кеф от първата минута, в която се сдобиеш с него. Кой е правилният? Отговорът може да е и двата, смятат от канала SavageGeese.

Най-добрият начин за разработване на двигателя зависи от производителя и вида двигател. Масовите двигатели обикновено се нуждаят от малко или никакво разработване. Те са проектирани за хора, които просто сядат в автомобила си и потеглят. Които не шофират спортно. Но високопроизводителните двигатели изискват разработване.

Едно от погрешните схващания относно високопроизводителните двигатели е това, че те са разработени в завода. Макар да е вярно, че те се тестват, става въпрос за тест на качеството. При него се проверява дали работят правилно и дали няма течове. Ето защо М-моделите на BMW имат период на разработване.

Друга тема за дебат е свързана със смяната на масло след първите 1000 или 2000 км. В миналото се препоръчваше смяна на маслото на такъв интервал, за да се отстранят всякакви остатъци от процеса на разработка. Но двигателите и моторните масла изминала дълъг период на развитие през последните десетилетия. Затова днес вече не се налага (в повечето случаи) смяна на маслото след толкова къс пробег. Но е сигурно, че това няма да навреди. Е, на портфейла със сигурност.

И така, как трябва да се разработва двигателят? Ако искате да следвате стъпките буквално, трябва да направите справка с ръководството на потребителя в автомобила. Ако няма официално описан такъв процес, най-добре е да шофирате нормално през първите километри. Дайте време на мотора да достигне нормална работна температура. Шофирайте с променлива скорост и обороти, особено на магистрала.

Но автомобилът се състои и от други движещи се компоненти: трансмисия, диференциал, колела, спирачки, накладки. Така че, ако ще следване някакви правила за разработване на двигателя, не е лошо да имате едно на ум и за тези компоненти.

ДВГ на водород митове разработване двигатели съвети полезно