Калифорния ограничава въглеродния отпечатък на горивата

И губернаторът на Калифорния кара кола

, ЕПА/БГНЕС

И губернаторът на Калифорния кара кола.

Ки ифорния нанесе удар по петролната индустрия и нейния ефект върху глобалното затопляне, като прие първия в света закон за ограничаване на въглеродните емисии от горивата, които използват колите и тежкотоварните автомобили.

Комплексната мярка бе приета от влиятелните щатски регулаторни органи, грижещи се за качеството на въздуха, с девет на един гласа, съобщават американските медии.

Това е първият опит в света да се регулира капацитета на горивата, а не на задвижваните от тях превозни средства, да отделят парникови газове. Целта е употребата на бензин в щата да спадне с 1/4 за 10 години.

Наредбата задължава производителите, рафинериите и вносителите на бензиново и дизелово гориво да ограничат "въглеродния му отпечатък" с 10% в рамките на следващото десетилетие.

За Калифорния това е и началото на амбициозната мисия емисиите на вредни газове в атмосферата да паднат с близо 80% до средата на века - ниво, което според мнозина учени е задължително, за да се избегне глобален климатичен срив.
Ентусиастите се надяват по този начин на пазара да се освободи място за електрическите и водородни автомобили, както и за множество футуристични биогорива, които да заменят базирания на царевицата етанол, както и петрола.

Новите правила бяха приети въпреки апела в последния момент от защитниците на етанола, които се бореха срещу плана.

Губернаторът на щата Арнолд Шварценегер похвали първия в света нисковъглероден стандарт за горивата, като отбеляза, че Калифорния е модел и пример за 16 други щата и че президентът Барак Обама иска да наложимярката в национален план.

Това ще доведе не само до ограничаване ефекта на глобалното затопляне, но и до стимулиране на иновативните решения, разнообразяването на избора за потребителите и насърчаването на частните инвестиции, необходими за трансформирането на енергийна инфраструктура.

Според експертите Калифорния е застрашена от суша, недостиг на питейна вода, нарастване на морското равнище и загиване на много видове растения и животни поради растящите емисии CO2 в цял свят.

Източник на статията: Vesti.bg