Изнудването минава в нова фаза, Италия иска от ЕС изключение и за биогоривата

Ултиматумът на Италия идва, след като тя се присъедини към Германия с искане ЕС да разреши продажбата на автомобили с ДВГ след 2035 г., но задвижвани от е-горива

биогорива

iStock

Е вропейската комисия изготви план, позволяващ продажбите на нови автомобили в ЕС с двигатели с вътрешно горене от 2035 г., захранвани от е-горива (или синтетични). Това се смята за голяма победа от водената от Германия опозиция, в която е и Италия.

Днес обаче стана ясно, че Италия иска да отиде много по-далеч от вече постигнатия компромис, което прилича на чиста проба изнудване, а това е прецедент, който не бива да се допуска. И вероятно няма да бъде допуснат.

За какво става въпрос? В писмо до Европейската комисия Италия е е настояла в компромисното решение за разрешаване на нови коли с ДВГ на е-горива да се добавят и тези, задвижвани от биогорива.

Трима италиански министри са заявили, че „Италия няма да приеме неоправдано ограничено тълкуване от Комисията на „CO2 неутрални горива“, което включва само е-горива, но не и биогорива”, съобваща Automotive News.

Брюксел води преговори с Германия в опит да реши проблема, като надеждите са за постигане на решение преди срещата на европейските лидери в четвъртък.

Започнахме с това, че Комисията е предложила предложение, което да позволи на производителите да регистрират нови автомобили след 2035 г., работещи на е-горива. В него не са включени биогоривата в дефиницията за "въглеродно неутрални горива."

Дали становището на Италия ще се окаже блъф или дали може да застраши напредъка в тази посока – предстои да разберем.

Какво точно представляват е-горивата? Те се произвеждат чрез синтезиране на уловени емисии CO2 и водород, произведен с помощта на възобновяема или свободна от въглероден диоксид електроенергия. Те отделят СО2 при горене, но идеята е, че тези емисии са равни на количеството, извадено от атмосферата за производството на горивото, което ги прави въглеродно неутрални като цяло.

Какво са биогоривата? Това са всички видове горива, произвеждани от биологични суровини. Така че разликата очевидно е съществена.

Италия биогорива е-горива