Европа клекна пред Германия, планира нова категория за коли с ДВГ

Прави се изключение за двигатели, работещи само на е-горива

ЕС емесии СО2 пиктограма

iStock

Е вропейската комисия изготви план, позволяващ продажбите на нови автомобили в ЕС с двигатели с вътрешно горене от 2035 г. Те ще работят само с неутрални по отношение на климата е-горива и с никакви други, предаде Аutonews.

Това е опит да за разреши спора с Германия, която, заедно с още няколко държави, настоя да се направи изключение за въпросните синтетични горива. Най-вече по икономически причини, касаещи разходите на компаниите (оттам цените на новите автомобили) и запазване на работните места.

Бунтарите блокираха окончателното гласуване за влизане в сила на закона.

Проектопредложението предлага създаването на нов тип категория превозни средства в Европейския съюз за автомобили, които могат да работят само с въглеродно неутрални горива.

Те ще трябва да използват технология, която би им попречила да се движат, ако се използват други горива - бензин, дизел и т.н. нефтени продукти, се казва в проекта. Това ще включва система, която да спре колата да “запали”, ако е задвижвана с такива горива, пише още в съобщението.

Промяната може да даде възможност на производителите да продължат да продават коли с ДВГ след 2035 г.

След месеци на преговори страните от ЕС и Европейският парламент одобриха закона миналата година. Но германското министерство на транспорта изненада, като внесе възражения в последния момент.

двигател с вътрешно горене Германия Европейска комисия Европейски съюз синтетични горива е-горива