Доминаторът VW напуска WRC

Пламен Георгиев,
defaultimg

netinfo

С луховете се оказаха истина: Volkswagen напуска Световния рали шампионат в края на този месец, когато ще се проведе рали „Австралия“, последен кръг за сезона.

Новината идва два дни, след като в неделя VW спечели четвърта си поредна титла при конструкторите в рали „Великобритания”. Четири поредни титли при пилотите има и Себастиен Ожие. Така, след 4 години, 8 титли и 42 спечелени състезания, Volkswagen се оттегля от надпреварата. Преди десетина дни същото направи и Audi, които прекратиха участието си в шампионата WEC след 18 години и 13 победи в „24 часа на Льо Ман“.

Всичко това идва на фона на задаващия се сезон 2017, който се очертава да бъде изключително интересен предвид новите промени в правилника. Интересното е, че Polo WRC 2017 е напълно готов, но няма да го видим по отсечките догодина. VW са заявили, че той няма да бъде продаван на клиентски отбори. Служителите, общи 200 на брой, няма да бъдат освободени, а ще бъдат пренасочени по програмите на VW в TRC и този на Skoda.

Новината идва като реакция на „Дизелгайт“ и новата политика на VW за преносачване фокуса върху електромобилите. Audi ще се концентрира върху Формула Е, нищо чудно да видим и VW в този шампионат един ден.

След като преди дни изглеждаше, че пазарът на пилоте и затворен, сега той отново ще се съживи. Най-апетитната хапка естествено е Себастиен Ожие. Всички места в другите отбори – Ford, Citroen, Hyundai и Toyota – са запълнени. Но едва ли някъде не е скрита някоя клауза, което да отвори пътя на Ожие към тези четири отбора. Най-логично изглежда завръщане към предишния му отбор Citroen, макар той да има много топли връзки с Малкъм Уилсън от Ford. Ще е интересно да се види ще има ли място за Яри-Мати Латвала и Андреас Микелсен, но сигурно е едно: няма да може да видим VW срещу истинска конкуренция следващия сезон, когато новите правила ще изравнят силите.

Четете още:

Любимите 5 автомобила на Доналд Тръмп

Fisker EMotion обещава пробег от цели 600 км

X-Class не е първият пикап на Mercedes

Източник на статията: Vesti.bg

Фолксваген WRC Polo WRC VW Polo WRC Volkswagen