Автономните коли може да влошат задръстванията и трафика

Британските власти не са особено ентусиазирани за технологията

Мартин Дешев,
Ford BlueCruise автопилот

, Ford

Архив

С амоуправляващите се автомобили са една от горещите теми в света на автомобилите. Компаниите се надпреварват да постигнат пълна автономност, но не всички споделят този ентусиазъм.

Според нов доклад на транспортната комисия към парламента на Великобритания, автономните коли могат да влошат пътната обстановка, съобщава AutoExpress. Докладът призовава регулатори и компании да предприемат редица допълнителни мерки и стъпки, които да гарантират, че преходът към автономните коли и самите те ще са безопасни и няма да създават допълнителни рискове.

Авторите посочват, че технологията звучи обещаващо, но досега прогресът в развитието ѝ не е успял да отговори на множеството прогнози и очаквания на самите привърженици на разработката. „Това породи разбираем цинизъм към нея“, пишат авторите.

Те смятат, че трябва очакванията към автономните коли да са по-реалистични. За момента идеята, че тези превозни средства ще могат да се справят с всяка ситуация по всяко време, е изцяло теоретична, отбелязва доклада.

Той посочва конкретни рискове от автономните автомобили. Сред тях е влошаване на трафика и задръстванията. Самоуправляващите се коли ще разчитат на качествена инфраструктура, за да се ориентират добре, но тя не е такава на много места. Голяма част от пътната инфраструктура не е дигитализирана, знаците не са актуални или липсват и т.н.

Всичко това може да обърква автономните коли и вместо да се движат по-ефективно по пътищата, те може да са твърде бавни, да допускат грешки и всичко това ще се отрази на повече задръствания и проблеми с трафика. И още – колите дълго време ще се нуждаят и от шофьор, който да се намесва в рискови или проблемни ситуации. Но тъй като тези ситуации са сравнително редки, самите шофьори няма да имат достатъчно натрупан опит. Така те също може допълнително да влошат ситуацията или дори да предизвикват инциденти.

Затова разработката на автономните автомобили трябва да продължи, но паралелно с нея да има и допълнителни програми и идеи, които да обърнат внимание на тези странични рискове и да ги адресират преди да се реализират. Първа стъпка към това е приемането на подробно и ясно законодателство, което трябва да стане още през следващата сесия на парламента, съветват още от комисията.

коли автомобили автономни автомобили