Continental прави гуми от пластмасови бутилки и глухарчета

Някои от тези материали и източници вече се използват, делът им ще става все по-голям

,
Continental ContiRe Tex

Continental

М ащабните промени в автомобилния бранш не подминават и производителите на гуми. Continental обяви, че работи върху план за производство на гуми от изцяло устойчиви, рециклиращи се материали до 2050 г.

Не са достатъчни старите - от познатите съставки, за преработка. Така на помощ идват пластмасовите бутилки, глухарчетата и оризовите люспи.

Continental

Естественият каучук се добива от специфични дървета и това ще продължи да бъде ключова съставка за автомобилните гуми. Той обаче ще бъде допълнен от природни ресурси като глухарчетата.

Силициевият диоксид се използва и в производството на гуми и играе роля в различни аспекти на поведението им - от сцепление до съпротивление. Често произхождащи от кварцов пясък, маслата на растителна основа също могат да бъдат добавка на силициев диоксид.

Оризовите люспи са добър източник на силициев диоксид. Continental казва, че те са по-добро енергийно ефективно решение.

Що се отнася до пластмасовите бутилки, Continental може да ги използва за създаване на полиестерен материал, използван за корпуса на гумата. В зависимост от размера на бутилката, между 9 и 15 могат да бъдат рециклирани за една гума. И те се оказват по-ефективна от енергийна гледна точка алтернатива.

Този процес вече се използва в компанията за някои модели.

За финал (и засега на теория) резултатът от всички тези усилия ще бъдат гуми, произведени от 100 процента рециклиращи се или устойчиви материали. Според Continental такива материали вече представляват между 15 и 20 процента от съвременните гуми.

материали устойчива енергия гуми Continental