Тя поправяше двигатели, обичаше да шофира, учеше и наследниците си зад волана

Кралица Елизабет Втора се вълнуваше от автомобилите. И от конете

,
Кралица Елизабет Втора

iStock

С ветът изпраща починалата тази седмица кралица Елизабет Втора и си припомня за нея и 70-годишният й престой на трона на Обединеното кралство.

Едно от нещата, които никога не са били тайна, разказвани са и обсъждани - кралицата се интересуваше от коли. Има и забавни случки.

Нека започнем от там, че най-голямата страст на монархът, управлявал най-дълго най-голямото кралство, бяха конете. Тя имаше коне, грижеше се за тях, а през годините научи много за тези красиви животни. Умееше да язди много умело.

Конните надбягвания бяха любимият й спорт. Оттам, напълно логично, идват и автомобилите. Как започва всичко? Подобно на много такива истории - по неволя.

По време на Втората световна война цялото кралско семейство отказва да се премести в Канада, бягайки от бедствието. Съответно Елизабет и по-малката и сестра Маргарет - тогава тийнейджърки, на практика деца, остават във Великобритания, за да помагат на народа си с каквото могат.

На 19 г. бъдещата кралица се присъединява към Женските спомагателни военновъздушни сили. Това е организация, която оказва всякаква помощ на британските ВВС. Реално, част от втората линия във войната.

За няколко месеца принцесата е обучена да познава двигателите, да открива проблемите им и да ги поправя. И още - да сменя гуми, да се грижи за ванове, линейки, камиони…

Тя шофира. И шофира много, шофира постоянно. Основната й задача, освен да рови по спрели или “кашлящи” мотори. Прави и двете неща с удоволствие, не само по задължение.

Сядайки на трона на 25 г. - с две малки деца, Елизабет Втора се интересува от колите, които идват в дворците й. Лесно може да се предположи - предимно собствено произдодство - Land Rover и Range Rover, Rolls-Royce, Bentley, Jaguar. Но и най-доброто, идващо "отвън".

Нейно величество иска да знае какво е новото и различното, как напредват технологиите. Кара някои от тях до преклонна възраст - над 70. Както на публични изяви, с което усложнява задачата на службите, така и зад високите порти на Бъкингам, Уиндзор, Балморал, в който издъхна.

Можете да напишете в Гугъл името й и cars или това на някои от марките, изрезени по-горе, и ще я видите зад волана на Land Rover или Rolls. Примерно. Не използваме тези фотоси тук, защото нямаме права над тях, а нашата медия не краде.

По време на посещение в Париж, главата на британската империя била впечатлена от Citroen SM, в който са возени с нейния съпруг, принц Филип. Един такъв - много специален SM Opera, се озовава в кралския гараж.

Известен факт е, че Елизабет Втора е учила децата и внуците си на “това-онова” зад волана. Най-важното - как да шофират безопасно и да уважават останалите на пътя, да се съобразяват с всичко и всички.

Известен факт е също, че на по-млади години обичала да кара една от любимите си коли - Land Rover Defender, край Балморал, който е в Шотландия. Слизала да се разхожда (с охрана, разбира се, но не такава, че да се набива) и понякога я заговаряли. Или тя заговаряла хората. Някои не я разпознавали или не искали да повярват, че е тя.

Колкото до кралската колекция от автомобили, това е тема за друг материал. Тя включва екземпляри на всичките изредени по-горе марки - и не само, има и германски, френски, американски. И струва десетки милиони.

Rolls-Royce Land Rover Defender Range Rover Jaguar Великобритания Елизабет Втора