McLaren брандира Artura в чест на кралица Елизабет II

Цветът влиза в употреба за клиентите на марката. Не и символът, който остава на един-единствен автомобил

McLaren Artura

, McLaren

McLaren Artura със специалния платинен цвят в чест на кралицата.

McLaren направи нещо, което не се вижда често в автомобилните среди - не и за такива особи. Британската компания показа, че зачита монархията и нейните традиции, като посвети кола - Artura, на кралица Елизабет II. И я брандира.

По този начин марката отдаде чест на 70-годишния юбилей, откакто Елизабет е на трона. Цялата 2022-ра минава под този знак, но датата 12 май не е избрана случайно. Точно на 12 май, но през 2004 г., главата на Великобритания откри технологичния център (и офис) в Уокинг. И се подписа на първата страница на книгата за впечатления (виж долу).

McLaren

Иронията е, че през миналата година McLaren продаде своя дом за 170 милиона паунда, но остана там като ползвател с договор за 20 години.

Разбира се, табелката, която стои на мястото на логото на бранда на предния капак, не е единственият знак на почит. Избрана е специална боя с уникален нюанс. По този повод е наета специализираната компания AkzoNobel. Тя е създала пигмент на металик, за да се доближи цвета до този на платината (като за 70 години).

След дълъг анализ и много проби, според това как ще изглежда при определена светлина, от AkzoNobel са направили своя избор - с помощта и крайното “да” на McLaren, разбира се.

В интерес на точността трябва да отбележим, че с проекта са се заели от McLaren Special Operations. Цветът ще е наличен за клиенти на компанията за техните автомобили. Но не и брандировката, тя остава само на този екземпляр, който не е за продан.

McLaren

Artura, показан миналата седмица на Гран При на Маями във Формула 1, е уникален със своето задвижване, с което проправя пътя и на други модели на бранда. Задвижва се от 3-литров V6 и електромотор с т.нар. “аксиален поток”.

Комбинираната максимална мощност е 671 к.с., а максималният въртящ момент е 720 Нм.

Кралица Елизабет II е монархът седял най-дълго на трона в историята на Великобритания. През годината тя се е возила в автомобили, дарени от марки като Range Rover, Rolls-Royce, Bentley, Daimler и Jaguar.

McLaren

McLaren Artura кралица Елизабет II платинен юбилей брандировка