Студени досиета: The Beast e с 27-литров самолетен двигател

Двигателят е Rolls-Royce, возилото се нарича The Beast, фигурира дори в Книгата на рекордите Гинес

Пламен Георгиев,
The Beast

, Newspress

The Beast

Е дно от най-известните британски автомобилни творения, излязло на сцената през 70-те години, е обект на дело от страна на Rolls-Royce. То фигурира и в Книжата на рекордите Гинес като „Най-мощният автомобил в света през 1977 г.”.

Странно (меко казано) изглеждащият автомобил е наречен The Beast (Звярът). Той се появява на бял свят през 1966 г., построен от Пол Джеймсън, който монтира под гигантския му преден капак 27-литров V12 самолетен двигател Meteor Rolls-Royce. Джон Дот, който прави скоростната кутия, в последствие придобива колата и я праща в Fibre Glass Repairs, за да придобие външния облик, който виждаме на снимките. Тогава „Звярът” получава радиаторна решетка на Rolls-Roycе, препратка към задвижването.

Newspress

Дори пожарът не е способен да сложи край на този проект. Когато „Звярът” е повреден на път към Острова от Швеция, Дод просто решава да подобри оригиналната концепция: купува и монтира нов V12 самолетен двигател Merlin (който задвижва модела и днес). Същият двигател е в основата на Битката за Британия през 1040 г., когато задвижва Superman Spitfire и Hawker Hurricane срещу атакуващите формации на Луфтвафе.

Newspress

Добавена е и радиаторна решетка от Rolls-Royce Silver Shadow. Дори съдебен иск от RR не може да спре Дод, макар производителят да печели това дело. Той бяга в Испания, а малко по-късно пристига и The Beast.

Именно в Испания Дод сменя радиаторната решетка с нова, декорирана с неговите инициали. Но с осем фара, жълта боя и каросерия, която е по-удачна за катафалка, свалянето на типичната за RR радиаторна решетка не отнема от атрактивната визия на The Beast.

Newspress

Атмосферният двигател V12 Merlin генерира около 750 к.с. През 1973 г. RAC измерва максимална скорост на автомобила от 295 км/ч.

На какво е способен сега – никой не знае. Но едва ли това ще е най-важното за бъдещия нов собственик на модела. Джон Дод почина миналата година, а на 9 март carandclassic.com ще пусне „Звярът” на търг.

любопитно автомобили The Beast Джон Дот Гинес