Представление в шест действия: Opel Corsa на 40 години

Над 14 милиона продадени Opel Corsa за 40 години от дебюта на модела през 1982 г.

Пламен Георгиев,
Opel Corsa family

Opel

П рез 2022 г. Opel празнува своя 160-годишен юбилей, както и 40-тия рожден ден на един от най-големите си успехи – Corsa.

Миналата година настоящият модел на Corsa бе най-популярният малък автомобил в Германия и най-продаваният автомобил във Великобритания.

За да разберем от къде тръгва популярността на Corsa веднага след нейния дебют през 1982 г., е необходимо да разгледаме друг успешен модел на марката – Opel Kadett. Малка кола, замислена и проектирана да осигури мобилност на повече хора в момент, когато шофирането все още е истински лукс. След това историята бързо се развива и клиентите стават все по-претенциозни, тъй като възможностите им се увеличават.

Така се стига до решението да се представи малък и компактен автомобил – настъпва времето за новия модел Opel Corsa.

 Opel Corsa A

Opel

Opel Corsa A

Първо действие: Opel Corsa A от 1982 до 1993 г.

Corsa A се отличава с компактни пропорции и дължина от само 3,62 метра. Гамата хечбек с две врати и ночбек е разширена през 1985 г. с добавянето на популярния модел с пет врати. Corsa A се превръща в бестселър за марката. От този модел са произведени 3,1 милиона бройки.

 Opel Corsa B

Opel

Opel Corsa B

Второ действие: Opel Corsa B от 1993 до 2000 г.

Въпреки успеха на първия модел Corsa, в централана на марката в Рюселсхайм се взима решение да позиционират наследника като истински любимец на дамите. Легендата в дизайна автомобилите на Opel, Хидео Кодама се заема с проекта да проектира и създаде много по-закръглена форма. Corsa B е с десет сантиметра по-дълга и много по-просторна отвътре от своя предшественик. Въвежда по-високи стандарти за безопасност в своя сегмент, включително ABS спирачки, защита при страничен удар и предни въздушни възглавници.

 Opel Corsa C

Opel

Opel Corsa C

Трето действие: Opel Corsa C от 2000 до 2006 г.

Corsa увеличава дължината си с десет сантиметра и има по-широка стойка с по-дълго междуосие, което значително увеличава вътрешното пространство. За първи път каросерията е изцяло поцинкована. Corsa C също става «звезда» в продажбите, които достигат до 2,5 милиона бройки.

 Opel Corsa D

Opel

Opel Corsa D

Четвърто действие: Opel Corsa D от 2006 до 2014 г.

Оттук-нататък версиите на Corsa с три и пет врати се развиват по различен начин: Corsa с три врати има стил, подобен на купе. Вариантът с пет врати е просторен, напълно подходящ за семеен автомобил. Corsa D е с размер малко под четири метра, достигайки до точно 3,999 метра. От четвъртото поколение Corsa са продадени над 2,9 милиона бройки.

Пето действие: Opel Corsa E от 2014 до 2019 г.

Corsa E е бестселър с около 1,3 милиона продадени автомобила. Петото поколение се произвежда в заводите на Opel в Сарагоса и в Айзенах. За първи път малкият автомобил надвишава границата на размера си от четири метра.

 Opel Corsa-e

Opel

Opel Corsa-e

Шесто действие: електрическа Opel Corsa F, представена през 2019 г.

Най-новото поколение на малкия автомобил, който отпразнува световната си премиера на Международното автомобилно изложение във Франкфурт през 2019 г., също се предлага като изцяло електрическа версия без емисии.

Opel Opel Corsa