От този Ford RS200 Evolution има направени 24 бройки за Group B

Рали чудовището от близкото минало разчита на 2,1-литров турбо мотор с 600 к.с.

Пламен Георгиев,
Ford RS200 Evolution

Bring a Trailer

Ford RS200 от 1986 г. е един от най-впечатляващите улични модели, дали база за създаване на чудовищната рали бегачка Evolution от ерата на Group B. Връщаме се към този впечатляващ автомобил заради факта, че той се предлага на търг в САЩ.

От RS200 има приблизително 140 бройки, като само 24 от тях са версия Evolution. Този конкретен автомобил, предложен в Bring a Trailer, е с номер на шасито 070. Поръчан е нов заедно с три други RS200 от тексаски бизнесмен.

Задвижването на RS200 Evolution е поверено на 2,1-литров турбо 4-цилиндрод двигател с мощност около 600 к.с. Той е куплиран с 5-степенна механична скоростна кутия, изпращаща мощността към пътя през три виско диференциала с ограничено приплъзване. Машината е изключително бърза, ускорението й до 100 км/ч отнема 3 секунди, впечатляващ параметър за машина на почти 40 години.

Bring a Trailer

Ford прави RS200, за да отговори на хомологационните изисквания за рали автомобилите от Group B, а Evolution е върховната версия. Моделът трябва да излезе на рали отсечките през 1987 г., но това така и не се случва, след като ФИА удря ръчната спирачка на Group B през 1986 г.

Bring a Trailer

Затова Ford конвертира модела за улична употреба. Дизайнът е на Ghia. Иначе моделът е изграден на алуминиева рама с централен тунел от композитен материал, стоманени подрами и интегриран стоманен ролкейдж. Панелите на каросерията са изработени от фибростъкло, за да се държи теглото ниско. Интериорът е възможно най-спартански, както е типично за състезателен модел, но пък има касетофон Pioneer, но и специален червен превключвател за регулиране на въртящия момент между осите.

Този конкретен модел има само около 600 км пробег на километража, което вероятно го прави в модела RS200 Evolution с най-нисък пробег, който някога ще се появи на пазара. За момента за него е предложена цена от $180 000, изглежда ниска за кола с такъв статут, динамика и толкова ограничен тираж.

Ford търг аукцион Bring a Trailer Ford RS200 Evolution