Едно от скритите съкровища от Модена навърши половин век

Малцина са чували за Maserati Boomerang, но той е едно от вдъхновяващите творения на Джорджето Джуджаро.

Пламен Георгиев,
Maserati Boomerang

, Maserati

Maserati Boomerang

Е кстремен, футуристичен, почти ирационален, определено красив, модел, който със сигурност е пленил въображението на феновете, когато дебютира пред широката публика в Женева на 9 март 1972 г. Това са точно 50 години от появата на Maserati Boomerang, концептуална разработка, произлязла от ръцете на Джорджето Джуджаро и произведена от Italdesign.

Макет на модела е показан година по рано на изложението в Торино, но в Женева вече е произведен реален, регистриран автомобил. Остава си в един екземпляр до момента.

За основа, използвана от Italdesign (шаси и механика), служи Maserati Bora, чийто 4,7-литров V8 двигател, разположен централно отзад генерира 310 к.с., достатъчни за максимална скорост от почти 300 км/ч. Мощността му се предава към задната ос посредством 5-степенна ръчна скоростна кутия.

Maserati

Двуместното спортно купе така и не вижда серийно производство. То остава само дизайнерско наследство, което продължава да живее в следващите творение на Giugiaro, но също така и в други проекти.

Оригиналността на Boomerang се крие в клиновидната форма. Моделът е проектиран около хоризонтална линия, разделяща автомобила на две части, със скосено челно стъкло и панорамен стъклен покрив. Квадратните фарове се прибират в капака, докато стоповете са хоризонтални.

За съжаление няма снимка на интериора, но той също е много модерен за времето си. Контролните прибори от таблото са вградени във волана (без спици), а седалките са разположени много ниско.

Този единствен екземпляр е преминал през няколко собственика, участвал в редица търгове, дори е участвал и в реклами.

студени досиета Maserati Boomerang Maserati