Consumer Reports посочи най-объркващите скоростни лостове

Пламен Георгиев,
defaultimg

netinfo

М акар да са посочени като такива, които създават проблеми на своите собственици, аз харесвам повечето от тях. Причината е, че са различни и атрактивни на външен вид. Отделен е въпросът доколко те са интуитивни за контрол. Точно това е бил един от основните фактори, по които са били оценявани от специалистите на Consumer Reports. Тук може да видите списъка на моделите, които не се препоръчват от CR.

Анализът се свежда до намаляване оценката на тестваните модели, ако скоростният лост на съответния автомобил създава предпоставка за потенциално объркване в даден момент. Някои от моделите дори са били извадени от класацията, тъй като са счетени за много рискови: Chrysler 300C, Lexus CT 200h, Mercedes-Benz E-Class и GLE.

Най-големият проблем с електронно контролираните скоростни лостове е невъзможността водачът ясно да определи избраната в момента предавка. По-специално – дали е включен режим за паркиране или е изключено от скорост. Това води до потенциалната опасност водачът да отвори вратата си, а автомобилът да продължи движението си. Някои автомобили не издават предупреждение към водача, че автомобилът му все още е на скорост (или е изключен от скорост).

Други модели имат вградени предпазни системи, които предотвратяват подобни инциденти, но дизайнът на скоростните им лостове също е подложен на критика, тъй като объркват потребителите си.

Както Consumer Reports отбелязва, Fiat Chrysler Automobiles започна сервизна акция за 1,1 млн. автомобила миналия април, тъй като дизайнът на скоростния лост може да доведе до нежелано потегляне на автомобила. Този проблем е свързан с наранявания на 68 човека, а най-фрапантния случай бе смъртта на актьора Антон Йелчин, познат ни от „Стар трек”. Автомобилът му потегли на заден ход и го притисна към къщата му, което доведе до смъртта на младия актьор.

Четете още:

Project Black S на Infiniti изкарва Ф1 технологиите на пътя

Range Rover Velar е впечатляващ отвън, още по-впечатляващ вътре

Porsche направи първата си семейна кола: Panamera Sport Turismo

Източник на статията: Vesti.bg

любопитно автомобили скоростен лост проучване Consumer Reports