Porsche направи първата си семейна кола: Panamera Sport Turismo

Пламен Георгиев,
defaultimg

netinfo

Т ова е комби! Porsche комби. Макар Porsche да не иска да го наричате комби. Това е Panamera Sport Turismo и дебютът му бе неизбежен, след като преди повече от четири години бе загатнато, че такъв модел ще се появи. Това стана през 2012 г., когато бе представен Pаnamera sport sedan.

Модел, който по презумпция се купува от семейства, нещо, което не е познато на Porsche. Да, имат Panamera от доста време вече, но тя е по-скоро лимузина, а не семеен автомобил. Сега вече компанията има първия такъв с 5-местна конфигурация на салона (или 4 + 1, както я описва компанията). Задният капак се отваря изключително широко, за да улесни товаренето на багаж. А място за багаж има предостатъчно: цели 520-литров багажник, чийто обем скача до 1387 литра, ако сгънете задните седалки. Ок, тези параметри не са особено впечатляващи за нормално комби, но кой е казал, че Panamera Sport Turismo е нормално комби?

 Огромен отвор към багажника с обем 520 литра, за да може да се натоварят бурканите със зимнина от село.

Огромен отвор към багажника с обем 520 литра, за да може да се натоварят бурканите със зимнина от село.

Колко са другите комбита с активен спойлер, който се вдига при скорост над 170 км/ч, а във версия Turbo Sport предлага 550 к.с.? Има, разбира се (дори и по-мощни), но тук луксът и елегантността са неизмеримо повече спрямо RS6 Avant например.

 Хибридното Panamera 4 E-Hybrid Sport Turismo струва "само" 112 075 евро.

Хибридното Panamera 4 E-Hybrid Sport Turismo струва "само" 112 075 евро.

За да е точно всичко ще кажа, че багажникът не е много по-голям от този на стандартната Panamera, но лично на мен този издължен силует ми харесва повече. Всичко зад В-колоните е ново, включително адаптивният спойлер над петата врата, който работи на три различни настройки в зависимост от избрания режим на задвижване и скоростта (над 87км/ч се включва първият му режим, над 170 третият). Този спойлер има и друга функция. Той се накланя до 26 градуса, когато се отвори панорамният стъклен покрив, за да намали шума от вятъра.

За Sport Turismo се предлагат пет възможности за задвижване, в това число Panamera 4 с 330 к.с., Panamera 4 E-Hybrid с 462 к.с., Panamera 4S с 440 к.с., Panamera 4S Diesel с 422 к.с. и Panamera Turbo Sport с 550 к.с. Базовата Sport Turismo започна от 97 557 евро в Германия. Доставките на модела в Европа ще започнат през октомври, а месец по-късно и в останалата част на света.

Четете още:

Eclipse Cross е първата спъпка за възраждане на Mitsubishi

Размисли и страсти на тема BMW 750i Alpina

Opel Crossland дебютира в България седмица преди салона в Женева

Източник на статията: Vesti.bg

Панамера Спорт Туризмо Порше Панамера Порше Porsche Panamera Sport Turismo Porsche Sport Turismo Panamera Sport Turismo Porsche Panamera Porsche