VW и SEAT няма да спират електрическия си проект в Испания

Той е на стойност 10 милиарда евро и цели на превърне страната в европейски EV хъб

,
Cupra event trio

Cupra

Volkswagen Group и испанското му подразделение SEAT няма спират амбициозния си електрически проект на Иберийския полуостров.

Това съобщиха двете компании днес. Те заплашиха наскоро да го спрат, тъй като изразиха недоволство от недостатъчно финансиране от страна на правителството в Мадрид, пише Autonews.

Проектът, в който участват и 60 други компании, свързани с VW Group, предвижда инвестиция от 10 милиарда евро за електрифициране на испанската автомобилна индустрия и превръщане на страната в европейски център за производство на е-коли и  батерии.

VW Group заяви през март, че планира да построи завод за батерии в покрайнините на Валенсия с около 3000 служители и производство от 40 гигаватчаса годишно.

От 2026 г. заводът ще доставя клетки за автомобилните заводи в Марторел и Памплона. Те ще произвеждат марки електрически автомобили за марките на VW Group.

Испанското правителство заяви миналия месец, че VW и Seat ще получат 397 милиона евро от общо 877 милиона в първата фаза от програмата за финансиране, използвайки фондовете на ЕС за възстановяване от пандемията.

Въпреки че концернът получи най-голямо парче от “питата”, SEAT първоначално каза, че финансирането не е достатъчно.

Заводът за батерии ще е третият от шестте, които VW Group планира да построи в цяла Европа.

завод за електромобили завод за батерии SEAT Volkswagen Group Испания