Volkswagen ще произведе 800 000 електромобила тази година

Целта за следващата е достигане на кота 1,3 млн.

Volkswagen ID 5 Pro Performance r ID 5 GTX

Volkswagen

Volkswagen ID.5 Pro Performance и ID.5 GTX

Volkswagen си е поставил за цел в края на тази година да произведе 800 000 електомобила, пише Reuters. Пред агенцията търговският директор Хилдегард Вортман заявява, че за 2023 г. целта е 1,3 млн. електромобила, като в края на десетилетието половината от общите продажби трябва да са електрически.

Ако VW успее да постигне поставената си цел за тази година, това значи, че германците ще се наредят на второ място след Tesla. Американците произведоха 930 422 е-коли и доставиха 935 172 през 2021 г.Това все пак са едни 130 000 коли разлика, при това в две различни години. А тази разлика ще нараства още повече, тъй като за първото тримесечие Tеsla отчете над 305 000 коли, което ще рече, че в края на годината може да очакваме над 1,2 млн. Нещо повече, Илон Мъск твърди, че в края на годината Tesla може да приключи дори с 1,5 млн. електромобила, почти двойно над това, което гони като цел Volkswagen.

Преди дни Херберт Дийс коментира, че да бъде изпреварена Tesla като световен лидер по производство на електромобили няма да е лесна задача, но препотвърди убеждението си, че VW ще успее да направи това до края на 2025 г.

Ще е оспорвана надпревара, но няма да се откажем”, коментира Дийс наскоро. „Трябва да призная, че не очаквахме нашият основен щатски конкурент да е толкова бърз и добре подготвен.”

Дийс смята, че може да изпревари Tesla, защото предлага много повече продукти както от масови, така и от луксозни марки. VW наскоро обеща да инвестира $7,1 млрд. в производството на електромобили в Северна Америка, като до края на 2030 г. ще предлага 25 нови е-модела в САЩ, Канада и Мексико.

Колкото и голяма да е тази инвестиция, те бледнее на фона на обещаните 10 млрд. евро за Испания, където ще се изгради нов завод за батерии и ще се модернизират два други завода за производство на електрически автомобили.

електромобили Херберт Дийс Volkswagen