VW Group пуска три народни електромобила през 2025 г.

Ще се произвеждат в Испания, където концернът ще инвестира 10 млрд. евро в гигазавод за батерии

Volkswagen ID Life Concept

Volkswagen

Volkswagen ID.Life Concept

Volkswagen Group подхрани онлайн мелницата със скици на три евтини градски електромобила с марки Volkswagen, Skoda и Cupra. Новите модели ще се появят през 2025 г. и ще се произвеждат в Испания, където концернът ще инвестира 10 млрд. евро за нов гигазавод за батерии.

Новите модели ще са базирани на по-малка версия на архитектурата MEB, като ще се различават единствено по дизайн, батерии и задвижване ще са идентични. По-ранни спекулации по темата казваха, че цената ще е в диапазона между 20 000 – 25 000 евро.

Предложението на Volkswagen изглежда доста близко като общия силует на концепцията ID. Life. Решетката и емблемата ще са светещи, формите ще са заоблени, а колелата – големи.

Идентичен е случаят и със скицата на Cupra, която следва линиите на градския кросоувър, за който марката загатна в края на миналата година. Моделът на Skoda също ще е кросоувър. Той ще следва новия дизайнерски език на марката с по-опростени линии, като ще се разграничава от другите два модела с някои уникални характеристики.

Тук ще вметнем, че догодина очакваме обновяване на модела VW ID.3, който дебютира през 2019 г. Вече е ясно, че с обновената визия ще видим и „горещ” вариант GTX, който ще е с висока мощност и задвижване на четирите колела.

Другата интересна новина засяга инвестицията в размер на 10 млрд. евро, която VW Group в Испания като част от проекта Future: Fast Forward. Той се описва като най-голямата единична инвестиция в страната, по-висока от първоначално плануваната.

Новото градско електрическо трио ще се произвежда на новите поточни линии в заводите в Марторели и Памплона. По-важен е строежът на изцяло нов завод за батерии в Сагунто, чийто годишен капацитет ще е 40 GWh. Строежът ще започне в началото на следващата година и първите батерии ще започнат да се произвеждат през 2026 г. Заводът ще е СО2 неутрален, като ще използва зелена енергия от соларно поле, което ще бъде изградено в близост.

VW Group планира да изгради шест завода за батерии в Европа до 2030 г.: потвърдените са в Скелефтеа, Швеция (2023 г.), Залцгител, Германия (2025 г.) и Сагунто, Испания (2026 г.).

ID. Life concept електромобили в България народни електромобили Volkswagen I.D. Volkswagen