Volkswagen Group продаде повечето си електрически коли за 2022 г.

Шеф на концерна очаква до 2-3 години цените на EV да достигнат тези на автомобилите с ДВГ

Volkswagen ID Buzz

Volkswagen

Volkswagen ID Buzz

Volkswagen Group e изтъргувал вече повечето си електромобили за тази година - цели модели, обяви финансовият директор на концерна Арно Антлиц, цитиран от “Блумбърг”.

Това е добра новина за компанията, но лоша за клиентите, които са планирали тази година да се сдобият с електрическа кола на VW и някои от марките в семейството й. Те просто ще трябва да изчакат до следващата.

Антлиц коментира, че клиентите все повече припознават EV като алтернатива на ДВГ. Все повече ще се приближаваме до изравняване на цените, добавя той. VW смята, че това ще отнеме още 2-3 години.

Продажбите на електромобили и “плъг-ин” хибриди са нараснали с 80 процента през миналата година за VW. Те са около 762 хиляди. За тази прогнозите остават за още по-голям ръст, независимо от трудностите - недостигът на чипове, спиране на поточни линии и заводи заради войната, инфлацията, водеща до несигурност сред потребителите…

Поне галопиращите цени на горивата спомагат за все по-големия интерес към неутралните откъм вредни емисии возила.

Проблем №1 обаче се явяват все по-високите стойности на суровините, което води до увеличиване на цените.

Наскоро Volkswagen представи вана ID. Buzz - пътнически и товарен, поръчките за който започват да се приемат от месец май, а доставките - от есента. На автомобила се разчита много и от имиджова гледна точка.

Босът на групата Херберт Дийс обяви, че във Волфсбург се работи по EV коли за около 20 хиляди евро и те трябва да излязат на пазара до 2025 г., паралелно със скъпите модели.

Volkswagen Volkswagen Group електромобили Арно Антлиц Херберт Дийс продажби на водородни коли