Това ли е Светият граал? Този електромобил се зарежда за 6 минути

Британските CALLUM & Nyobolt показаха кола, за която твърдят, че може да зареди ток за 250 км за 6 минути

Nyobolt EV

, Newspress

Nyobolt EV

Nyobolt, британска компания, разработваща ултра бързо зареждащи се батерии, разкри днес как нейната технология би могла да промени електрическите автомобили. За този демонстрационен автомобил се твърди, че зарежда батерията си за рекордните за индустрията 6 минути!

Веднага правим уточнението, че батерията е малка – 33 kWh, като за въпросните 6 минути тя зарежда ток за до 250 км пробег. Nyobolt EV тежи около тон.

 Nyobolt EV

Newspress

Nyobolt EV

Британците казват, че ултра бързото зареждане на вреди на батерията, те са тествали технологията си за над 2000 бързи зарядни цикъла, без да отчетат съществена загуба на представяне.

Дизайнът на модела е дело Джулиан Томсън, който е черпил вдъхновение от създадения от него Lotus Elise. Помощ при създаването на дизайна и целия автомобил е оказала компанията CALLUM.

Резултатът от това сътрудничество е Nyobolt EV. Спортната кола стъпва на 19-цолови колела. Моделът е 100 мм по-широк и 150 мм по-дълъг от вдъхновението Elise. Type 2 зарядният вход е интегриран в дясната В-колона.

За дизайна на колата може да се изпише още, но не той е важен. Важна е технологията, но за съжаление Nyobolt не дава много яснота по темата. Освен горните факти, британците казват, че технологията е готова да се разгърне за производство, което трябва да започне в началото на 2024 г.

Иначе автомобилът изглежда наистина впечатляващ като визия, теглото му от 1000 кг също е впечатляващо, но ще трябва да почакаме, за да разберем повече.

любопитно електромобили електромобили в България Nyobolt EV ултра бързо зареждане бързо зареждане