Топ 10 на най-популярните електрически хиперавтомобили

Неродената още втора генерация Tesla Roadster води колоната

,
Tesla Roadster

, Tesla

Tesla Roadster

С уперавтомобилите с нулеви емисии все повече се превръщат във фактор, като постепенно изместват бензиновите си аналози. Ясно е, че вторите последни ще слязат от сцената, но все пак и тяхното време ще дойде.

Ново проучване на Confused.com разкрива най-популярните EV хиперколи онлайн, като втората генерация Tesla Roadster убедително заема първото място, въпреки многобройните забавяния на дебюта на производствената версия.

Първата Tesla Roadster се произвеждаше между 2008 и 2012 г., но второто поколение предизвиква буря в социалните медии. Концепцията се появи през 2017 г. с обещаващи спецификации, но пет години по-късно все още чакаме пускането на пазара. Последното отлагане е за 2023 г.

Въпреки това Tesla Roadster има 8,4 милиона търсения в Google, 288 318 хаштага в Instagram и впечатляващите 242 милиона гледания в TikTok за общ резултат на популярност 10/10, според Confused.com.

Безумно бързият и мощен (1887 к.с.) Rimac Nevera, който вече се произвежда, е на второ място. Хърватският EV е натрупал 2,3 милиона търсения в Google, 4739 хаштага в Instagram и 125 милиона гледания в TikTok. Вероятно обаче трябва да добавим числата на Rimac C_Two, което беше името на концепцията, преди производствената версия да бъде кръстена Nevera.

 Rimac Nevera

Rimac automobili

Rimac Nevera

Любопитно е, че организаторите на анкетата са ги отделили, като Rimac C_Two е на деветото място.

Третото е заето от друг изключително мощен хиперавтомобил в ограничена серия - Lotus Evija с 1973 к.с. Популярността на Lotus обаче е значително по-ниска - 829 000 търсения в Google, 11 295 hashtags в Instagram и 18 милиона гледания в TikTok.

Останалите в топ 10 включват Automobili Pininfarina Battista (4-то място), който е “брат” на Rimac, Hispano Suiza Carmen Boulogne (5-о място) от Испания, NIO EP9 (6-о) от Китай, Aspark Owl (7-мо) от Япония, концепцията MG Cyberster (8-мо), концепцията Rimac C-Two (9-о) и Drako GTE (10-о).

 Audi R8 Coupе V10 GT RWD

Audi Sport

Audi R8 Coupе V10 GT RWD

Ако се чудите кой е най-популярният суперавтомобил независимо от задвижването, това е Audi R8 с 22,5 милиона търсения в Google. Въпреки това, добавяйки резултата в социалните медии, изглеждащият безсмъртен Nissan GT-R остава безспорният крал с 2,7 милиона хаштага в Instagram и 1,6 милиарда гледания в TikTok.

Lamborghini има надмощие сред марките за суперколи с 58 милиона търсения в Google годишно.

проучване Lamborghini Rimac Nevera Tesla Roadster суперавтомобили хиперавтомобили