Tesla среща трудности в Индия. Не и Volkswagen

Германският концерн ще доставя компоненти за електромобили на Mahindra

Mahindra Scorpio

Mahindra

Mahindra Scorpio

Volkswagen подписа договор с индийската марка Mahindra & Mahindra, по силата на който ще й доставя компоненти за електрически автомобили, гласи официално съобщение.

В окончателен вид споразумението ще бъде оформено до края на годината.

Mahindra има големи амбиции в EV сектора, който все още е много малък в Индия при 3 милиона изтъргувани нови автомобили годишно. Но колите с нулеви въглеродни емисии бележат постоянен ръст, освен това правителството взема марки да насърчава бизнеса им.

През миналата седмица стана ясно, че Tesla e замразила намеренията си да влезе в Индия с търговска дейност. Причината е, че лобираното да се намалят данъците и такси за внос засега удря на камък. Местните управляващи канят големите компании да произвежда в страната и така да подпомагат икономиката с работни места и т.н.

Така компанията на Илон Мъск се отказа да търси шоуруми в големите градове, като същевременно вече преназначава наети служители.

В интерес на истината Volkskwagen има различни цели на този етап, но обвързване с местна компания - засега еднопосочно, може да е началото на нещо по-сериозно.

Още повече като се има предвид, че правителството на Нарендра Моди хвърля милиарди в субсидии за EV, включително обещава грантове за производители, ако стартират производства. Първият чуждестранен концерн, който е готов да се възползва, е Mercedes.

Модуларната платформа MEB на VW позволява на нея да се правят най-различни автомобили и от различни марки, припомня “Ройтерс”. Към тази универсалност спада и възможността за доставка на технолигии и части - нещо, от което изглежда ще се възползва Mahindra.

Самата индийска фирма разработва своя архитектура, която ще представи скоро, увери Раджех Джеджурикар, изпълнителен директор на Mahindra.

Mahindra & Mahindra

договор Индия Volkswagen T2 Mahindra KUV100